Riddez: ”Ibland får vi inte det fokus vi förtjänar”

FOTBOLL

Trots elva nya spelare i truppen ska Djurgården nå en topplacering i årets damallsvenskan.

Sportbladet har pratat utmaningar, förväntningar och resurser med Djurgårdens tränare Joel Riddez.

– Det är svårt i en förening som Djurgården där mycket fokus är på herrlaget och ibland kan vi kanske känna att vi inte får den plats och fokus som vi förtjänar.

Efter 58 matcher i Djurgårdströjan lämnade Joel Riddez klubben 2013 för att bli assisterande tränare och spelare i division ett och IK Frej.

Efter att Frej två år senare lyckades avancera till superettan valde Riddez att lägga skorna på hyllan för att i stället fokusera helhjärtat på en tränarkarriär.

I dag är Riddez tillbaka i Djurgården där han sedan i fjol tränar damerna i damallsvenskan.

Vad är det största steget att gå från spelare till att träna ett lag?

– Det är ju jättestora skillnader. I början när jag gjorde mina första dagar som tränare så var det ju enkelt att relatera till spelarrollen där du tog dag för dag och tänkte inte så mycket framåt i tiden. Men när du sen börjar bena ut vad du faktiskt vill med din tränarroll, vad du vill spela för typ av fotboll och planera, strukturera inför en längre tid så blir det såklart en annan utmaning.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Sportchef och tränare

Du kombinerar tränare som sportchef, hur tycker du att det fungerar?

– Det är klart att det blir väldigt mycket att både fokusera på laget men också planera klubben ur ett långsiktigt perspektiv men det är också en utmaning som driver mig själv och som får mig att finna intresse i det jag gör. Jag vill vara med att organisera och trots att det blir mer jobb så gillar jag det. Du får energi av att jobba med en trupp som verkligen vill framåt.

Vad är ditt mål med tränarkarriären?

– Jag går just nu provutbildningen sista steget och jag är ju 100 procent inne i det här. Sen får man såklart se vart man hamnar, det är lätt att stå här och säga vart jag är om tre år men fotboll är fotboll och allt kan hända där, det är väldigt resultatbaserat. Jag vill ju bli en så bra tränare som möjligt och det är inget snack om saken. Jag lär mig varje dag och har själv ett driv att lära mig nya saker. Jag har inget slutmål men jag är inne i det här till 100 procent. Det här är på riktigt.

Foto: PELLE BÖRJESSON / IDROTTSFOTO

Målsättningen: topp fyra

Ni vill vara med i toppen och kriga, tycker du att ni får de resurser som krävs för att vara med och tävla mot lag som Linköping och Rosengård?

– Föreningen har vi bakom oss absolut. Det känner jag och annars hade jag nog inte gått in i Djurgården. Pratar vi dock om att kunna slå oss in topp tre så är det inte realistiskt med den budget de större klubbarna har. Där är vi helt klart efter men däremot har vi resurser att titta uppåt i tabellen. I fjol slutade vi på en sjätte plats och i år har vi en målsättning att nå topp fyra. Det finns såklart många bitar som kan bli bättre. Det är svårt i en förening som Djurgården där mycket fokus är på herrlaget och ibland kan vi kanske känna att vi inte får den plats och fokus som vi förtjänar men jag tycker absolut att Djurgården som förening backar upp oss.

Vilka är skillnaderna mot det Djurgården som går in i säsongen 2018 mot det som gick in 2017?

– Den stora skillnaden är att vi går in i säsongen med ett nästintill helt nytt lag med elva nya spelare. Vi har lite andra spelartyper med andra spetsegenskaper. Jag har också en större trygghet i hur jag upplever de andra lagens spelsätt och kan mer relatera till vad jag tror att vi kan behöva. Vi har kvar en bra stomme från förra året och vi har fått bättre förutsättningar med fysträningar, nya träningstider och mer professionalism över lag.

På lördag 15.00 möter Djurgården-Eskilstuna.

Spelschema för damallsvenska premiären 00:18
ARTIKELN HANDLAR OM