”Visste att Quirino var en dålig spelare”

Foto: BJÖRN TILLY / © Bildbyrån
FOTBOLL

För 14,5 miljoner köpte Djurgården brassen Quirino och för det fick man allsvenskans största flopp någonsin.

Teorierna har varit många kring hur den brasilianska U20-landslagsmannen kunde bli ett sådant magplask. I Olof Lundhs nya bok ”Allsvenskan, enligt Lundh” är Quirinos agent Roberto Tibúricio rak:

– Jag visste att Quirino var en dålig spelare, säger han.

Det är en av de mest återberättade historierna i den moderna allsvenskan. Den om när Djurgården trodde de ersatt anfallaren Sören Larsen med en brasiliansk messias-figur som skulle skjuta dom till guldet.

Quirino kostade totalt 14,5 miljoner, det skulle visa sig vara ungefär en miljon kronor per mål under de tre säsonger han tillhörde Djurgården. För väl i Stockholm var det inget som fungerade för brassen som var ensam och ägnade nätterna åt att prata med familjen hemma i Brasilien samtidigt som pressen på honom blev för tuff när det gick tungt under matcherna.

I Olof Lundhs nya bok ”Allsvenskan, enligt Lundh” går tidigare ordförande Tommy Jacobsson så långt som att ifrågasätta om de fick rätt spelare för rekordsumman.

– Jag undrar om det var den riktige Quirino som kom till Sverige. Den spelare jag såg på Kanarieöarna (klubbens träningsläger, red.anm.) var något helt annat. Jag tror fortfarande det var fel spelare som kom till oss. Jag inser att det låter konstigt, men den spelare jag såg i träning hade dödat i allsvenskan och öst in mål, säger han.

Och även om han senare boken backar en bit från det tvärsäkra uttalanden så menar han och många med honom i Djurgården att Quirinos tid i Sverige var ett mysterium.

”Han var dålig, så enkelt är det”

Det tycker inte hans agent vid tiden, Roberto Tibúricio, som också tagit Afonso Alves till Sverige.

– Jag visste att Quirino var en dålig spelare. Han var snabb, men hade inte ens fem procent av Afonsos teknik. Det gjordes inte en ordentlig bedömning av honom. Av alla spelare jag sålt till Sverige var han nog den sämste, säger han menar att det är Djurgården som gjort en för dålig scouting.

Men han tillbakavisar teorin om att fel spelare landade i Stockholm.

– Det var samma spelare. Han var dålig. Så enkelt är det. Av någon anledning såg de inte det på Kanarieöarna. Varför vet jag inte, säger han.

Fotbollsbibeln – allt om säsongen 2018 – i butik nu! 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM