Hamad frälste Hammarby på stopptid

FOTBOLL

STOCKHOLM-GÖTEBORG. Förra säsongen lyckades Hammarby inte vinna två allsvenska matcher i rad.

Nu toppar laget tabellen - efter två raka segrar.

Matchvinnare mot IFK Göteborg: Jiloan Hamad på stopptid.

– Riktigt skönt. Det var en grej vi ville få bort i våra huvuden, säger Hammarbys sena målskytt.

Det var fullsatt på Gamla Ullevis läktare när IFK Göteborg tog emot Hammarby i sin hemmapremiär.

I 3–1-segern mot Trelleborg i den första omgången spelade Tobias Hysén från start, men i tisdagens möte inledde den rutinerade anfallaren på bänken. I bortalaget är Erkan Zengin fortfarande inte spelklar, men Nikola Djurdjic tog plats i anfallet och förpassade därmed Pa Dibba till avbytarbåset.

Första halvlek var tämligen blek och chansfattig. Blåvitt mäktade inte med ett enda skott på mål medan Hammarby hade ett som kom strax innan paus då Imad Khalili fick till ett hyfsat avslut som Pontus Dahlberg styrde bort.

Målen kom tätt efter varandra, där IFK Göteborg spräckte nollan först. Hysén kom in i stället för Omarsson och den förstnämnde spelade kort därefter fram till Mix Diskerud som drog in 1–0 bakom en chanslös Johan Wiland.

Hammarbys replik kom tämligen omgående då Björn Paulsen bara minuten senare nickade in kvitteringen på en hörna. Det fanns bud på fler mål, främst när Mix Diskerud var inblandad.

Matchfakta: IFK Göteborg–Hammarby 00:18

Ett riktigt pissmål

I stället kom målet åt andra hålet. På stopptid bråkade Jiloan Hamad in 2–1. Göteborgsmålvakten Pontus Dahlberg såg ut att tycka att han hade bollen, men den rutinerade mittfältaren hade tån framme.

– Precis innan Pontus lyckas få tag på bollöen får jag en tå på den och ser den glida in. Det var riktigt skönt, säger Jiloan Hamad efter matchen.

Att bollen skulle in tvekade han aldrig på.

– Jag fick bollen på kanten, skär in och ser att Pa (Dibba) är där. Det är egentligen en dålig passning av mig, han står felvänd med försvarare i ryggen men jag vet att han är ganska lurig, säger Hamad och fortsätter:

– Han kom till ett bra skottläge med vänstern. Jag kände att det var så nära avstånd till målvakten att jag måste gå på retur. Jag ville bara lobba över den, så kommer en försvarare och den gick i stolpen. Men jag tänkte bara kör! säger Jiloan Hamad som minns att han gjorde ett liknande mål mot AIK 2013.

– Jag tror att det var första målet på Friends. Ett riktigt pissmål, men de räknas också, säger Jiloan Hamad.

Förra säsongen gjorde Jiloan Hamad fyra mål totalt, nu har han redan samma antal efter två matcher. En ökad målskörd ligger också som ett personligt mål, han siktar mot åtta-tio mål.

– Jag var inte nöjd med min målskörd förra året, men det var en turbulent säsong. Jag ser fram emot det här året. Det kommer att bli bra för både mig och laget, säger han.

Vårt eget fel att Hammarby får tre poäng

Hamad pekade efter matchen på ytterligare en mental faktor som var betydelsefull:

– Riktigt skönt, inte bara för att vi är enda laget som har full pott det här året utan för att vi hela förra året inte tog två raka vinster. Det var en grej vi ville få bort i våra huvuden. Vi talade om det före matchen, säger han och lägger till:

– Vi kan slå ur underläge, komma lite smygande...

Blåvitt jagade en kvittering i slutminuterna, men Hammarby vann matchen och går därmed upp i serieledning.

Besvikelsen var stor hos IFK Göteborg över förlusten på tilläggstid:

– Det är vårt eget fel att Hammarby får tre poäng. Det är våra misstag Hammarby gör mål på, säger Sebastian Eriksson.

De har gjort flest säsonger i Allsvenskan 00:22
ARTIKELN HANDLAR OM