”Dra fallet inför civil domstol”

FOTBOLL

Örebro kan få miljonskadestånd

Foto: NU SKA FRAMTIDEN AVGÖRAS Aftonbladet har följt turerna kring Örebro SK. I dag sammanträder Riksidrottsnämnden för att besluta om ÖSK ska få prövningstillstånd. Om Örebro får rätt tvingas troligen Svenska Fotbollförbundet att kalla till ett extra möte, som fattar beslut om hur allsvenskan ska se ut 2005.

I dag inleds sista kapitlet i såpan om Örebro SK och den ”skuldreservering” som flyttade ner klubben från allsvenskan.

Jag antar att beslutet är givet; domen ligger fast.

Men blir det verkligen sista kapitlet?

Jag är inte så säker. Jag tror att det här hamnar i civil domstol.

Säg så här: jag hoppas att den hamnar i civil domstol och att Örebro stämmer en smula civilkurage ur de

förbundsgubbar som inte riktigt kan förklara skillnaden mellan jurister och ekonomer, mellan fortlevnadsprincipen och försiktighetsprincipen, mellan 40 miljoner i skuld och 500 000 i skuld, mellan mejl från företag och mejl från privatpersoner.

För det är vad den här härvan också handlar om.

I dag ska Riksidrottsnämnden tvätta det smutsiga såpabyk som nästan ingen längre verkar begripa. Jag har en ekonomikurs på högskolenivå men jag fattar ganska lite av hur de olika instanserna fattat sina beslut. De vägrar stundtals också motivera besluten och det hela ger en lättare Kafkakänsla av att man bestämt sig för att statuera exemplet Örebro Slarv-Klubb – ett exempel som en gång för alla ska lära svenska fotbollsklubbar att man inte överskrider sina tillgångar.

Så långt är jag med. Ordning och reda, pengar på fredag, balansräkning på måndag, skuldreservering på onsdag. Alla som tar guld ska kunna göra rätt för sig. Det är enkel logik.

Men pedagogiskt tror jag att Lars-Åke Lagrell och de andra förbundsmänniskorna har ett astronomiskt problem framför sig; de kan inte förklara skillnaden mellan Örebros skitskuld och Helsingborgs jätteskuld.

500 000 jämfört med 40 miljoner.

Det kanske inte ens går.

Enda skillnaden kanske är att Skånes fotbollförbund är starkare än Närkes.

Rent pedagogiskt kanske förbundet måste sätta sig på skolbänken och lära sig att tillgångar i fotbollsklubbar inte riktigt går att katalogisera som tillgångar i timmer.

Visst, timmer kan blåsa ner, men då går det i alla fall att såga upp.

En fotbollsspelare som blåser ner kan inte användas till mycket. Kanske inte ens till nåt. Kanske inte ens till att göra en skuldreservering, detta gudsförgätna ord som vi tvingats specialstudera i dessa dagar.

Har skött sig illa

Kanske är elitlicensen bara något man kan skrämma barn med, kanske kan normala banklån lösa även idrottsklubbars problem på samma sätt som det löser timmerbolagens bekymmer – bara man har kommunal borgen – och sen kan elitlicensens inre vision stoppa upp sig själv nånstans där det skymmer.

Jag vet inte, jag har bara en enkel högskolekurs i företagsekonomi och nio år som sportkrönikör bakom mig och så mycket begriper jag att Örebro SK skött sin ekonomi ytterst illa, men det är det många som gjort. Men jag kan också se att de som skött sitt fögderi allra sämst är de som fattat besluten om Örebro.

De borde flyttas ner i ekonomins, juridikens och pedagogikens superetta.

Svår ekonomisk skada

En civil rättegång skulle handla om att en idrottsklubb lidit svår ekonomisk skada av ett beslut som varit orättfärdigt. Det skulle kunna bli en dyr process. Vi har sett liknande rättsharvande inom friidrottsvärlden där dopningsavstängningar ifrågasatts av domstolar med skadeståndsanspråk som följd.

Eftersom besluten mot Örebro är så virriga och snåriga skulle en domstol ganska sannolikt döma skadestånd till klubben för de miljoner man förlorar på nedflyttningen. Och i de inlagor som alla som vill kan läsa på orebro-sk.se framgår också varför; hade Örebro gjort som förbundet anser så skulle det sannolikt inneburit att klubben gjort sig skyldigt till skattebrott eller bokföringsbrott.

Läs speciellt bilaga två, den är intressant. Där slår Lars Östman, professor i företagsekonomi, fast att appellationsnämnden inte hållit sig till grundläggande principer för redovisning enligt svensk lag. Och i bilaga fyra finns ett utlåtande av professor Rolf Rundfelt, ledamot av redovisningsrådet som ska se till att företagen sköter sin redovisning på korrekt sätt. Han slår fast att skattemyndigheterna aldrig skulle godkänna en redovisning som den appellationsnämnden förespråkar.

Hänger ni med?

Ni är förlåtna om ni inte gör det.

För framförallt vill nog en hel svensk idrottsrörelse veta varför Örebro kastas ur allsvenskan. Varför e-g-e-n-t-l-i-g-e-n.

Det har fortfarande ingen förklarat pedagogiskt.

Det här tror jag Lagrell och de andra känner till. Men eftersom Lagrell inte fattar besluten vill han inte motivera dem. Moment 22. Moment Elitlicens.

Därför föreslår jag att beslutet

i dag blir en byråkratisk fint på hög nivå som slutar med att behandlingen ogiltigförklaras på grund av formfel och att vi i morgon vaknar med en allsvenska med Assyriska, Örebro SK och IFK Norrköping.

Oops, som Britney skulle sagt.

För övrigt anser jag att Örebro bör spela i allsvenskan.

Dag för dag – detta har hänt

Lasse Anrell

ARTIKELN HANDLAR OM