Bästa MFF på 14 år

Publicerad:
Uppdaterad:

Stefan Alfelt: Det här laget kan hålla i Europa

MALMÖ

Det är inte att MFF vinner med 5-1 över Örebro som imponerar. Det är sättet MFF vinner på.

En rekordstor premiärpublik bjöds på den bästa fotboll ett MFF-lag presterat sen Roy Hodgson ledde sitt halva landslag till fem raka seriesegrar 1985-89.

När Tom Prahl släpper loss sin trupps alla offensiva krafter för att utan tvångströjor göra det de är bra på blir MFF ett väldigt tungt lag att möta. Andra halvlek mot Örebro såg ut ungefär som det brukar göra när kontinentens stora lag kör över en sämre motståndare.

Enorm överlägsenhet i bollinnehav och mängder med skapade målchanser. Det ser lekande lätt ut och man kan fundera över varför motståndarna inte ens försöker när sanningen är att de försöker men de kan inte. Motståndarna orkar inte jaga hur länge som helst när bollen flyttas i en ständig rörelse över planens alla centimetrar.

Tobias Grahn var lysande som inre mittfältare. I svensk fotboll har det allt för länge funnits en övertro på tempo i alla moment när effektivitet i anfallsspelet egentligen alltid handlat om tempoväxlingar.

Grahn måste få frihet

Grahn måste tillåtas att ibland gå, eller till och med stå, och spela boll. När han väl sätter fart, antingen på sig själv eller på bollen, bryter han mönster och skapar oreda i motståndarnas försvarslinjer.

I andra halvlek matade han Elanga med passningar som tvingade Örebro till kraftödslande sidledsförflyttningar utan att komna närmare bollen. Örebro maldes sönder. Först fysiskt, sen psykiskt. Medan MFF växte som lag för varje lyckad passning.

Ett par av kontringarna, eller spelvändningarna som man tydligen måste kalla dem numera, efter paus var lysande. Två-tre snabba direktpass och bollen hade förflyttats från till exempel en vänsterbacksposition med Olof Persson via två spelare i mitten till målchans och skott tätt utanför stolpen av Sypniewski. När Malmö stadions i går usla gräsplan blir jämn och fin kommer MFF att kunna prestera ett passningsspel vi på senare år mest njutit av i tv-sändningar.

Aftonso Alves spelar på ett sätt liknande Grahns men är mer smånätt i sitt agerande. Dessa två tillsammans med anfallspigga kantspringarna Joseph Elanga och Jon Inge Höiland bakom alltid spelbare Niklas Skoog och blixtsnabbe Igor Sypniewski gör MFF till ett enormt bollskickligt offensivt lag. I går spelade MFF på ett sätt som gör att man för första gången på länge kan tro laget om att kunna nå internationell status igen.

Tona inte ned förväntningarna!

Tom Prahl ville tona ner förväntningarna på framtiden en aning med att säga att segern inte skulle övervärderas. En småtråkig gammelsvensk inställning. Som borde ha dött ut när Hans Chrunak och Bengt Johansson med sim- respektive handbollslandslaget visade att det ligger en vinstpoäng i att även offentligt våga tro på sin förmåga. Zoran Lukic kräver av sina djurgårdare att de ska vara kaxiga men just nu är det MFF som har mest tyngd att lägga bakom en vinnarattityd.

Senast Patrik Andersson mötte Örebro på Malmö stadion var 15 april 1992. Då kom 1 258 åskådare för att se MFF vinna med 4-0.

I går sattes premiärrekord med 22 019 i ett hav av ljusblå flaggor och halsdukar.

- Det är såna här godbitar man vill ha i livet, sa Patrik.

Patrik är nyckeln till 3-5-2

Han är MFF:s viktigaste spelare. Patrik Anderssons spelsinne är nyckeln till den lyckade övergången till 3-5-2-spelet. Patrik styr och ställer. Bryter och vågar spela korta bollar även i trängda försvarssituationer. Elva år i europeisk toppfotboll har gett honom en osvensk självsäkerhet. Och han ställer krav på sina medspelare att ta fram sina kvaliteter och visa upp dem för hela världen. Mot Örebro var Daniel Majstorovic och Olof Persson inga komplement till Kung Patrik. Båda visade upp ett självsäkert och effektivt spel i sina fortfarande ovana roller.

Örebro var inte bra. Tio insläppta mål på två matcher är katastrofalt och då lanserade tränaren Stefan Lundin teorin om att förberedelserna och övergången från konstgräs till naturdito var en tänkbar anledning.

När sen Sportbladets Lasse Wahlund bad honom utveckla saken var det plötsligt inget vi skulle prata om. Lundin bad om tid och ro för honom och hans spelare att analysera saken internt. För att, om jag förstod saken rätt, ändra på förberedelserna till nästa säsong.

Frågan är vilken serie det blir till?

SPORTBLADETS STEFAN ALFELT RANKAR DE BÄSTA MFF-LAGEN

Stefan Alfelt

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN