Vägrar spela matchen mot Sverige

Finländske landslagsmannen Riku Riski nobbade Qatar-lägret: Är av etiska skäl

Finländske landslagsmannen Riku Riski nobbade Qatar-lägret av etiska skäl.
Finländske landslagsmannen Riku Riski nobbade Qatar-lägret av etiska skäl.

Sverige har fått kritik för valet av Qatar som destination för januariturnén.

För tisdagens motståndare Finlands del fick valet direkt sportsliga konsekvenser när spelaren Riku Riski vägrade åka med.

– Orsakerna bakom mitt beslut var etiska, säger 29-åringen till Helsingin Sanomat enligt Yle.

Det svenska fotbollförbundet har återigen fått kritik för sitt val av destination för januariturnén. Efter att tidigare år ha hållit till i Abu Dhabi bytte förbundet i år kontroversiella Förenade Arabemiraten mot kanske lika problematiska Qatar.

”Vill hålla fast i mina värderingar”

På tisdagen ställs laget mot Finland i en träningsmatch men en spelare som kommer saknas i motståndarlaget är Riku Riski. Den tidigare IFK Göteborg-spelaren valde att tacka nej till det finländska landslagets inbjudan eftersom lägret ligger i Qatar.

– Efter att jag fått inbjudan diskuterade jag saken med lagledaren Lennart Wangel och chefstränaren Markku Kanerva. Orsakerna bakom mitt beslut var etiska. Jag tycker att det var värderingar jag ville hålla fast i. De förstod min ståndpunkt men var av annan åsikt. Jag har inte något annat att tillägga, säger Riski till Helsingin Sanomat enligt Yle.

”Behandlas som djur”

Qatar ska arrangera VM 2022 men har fått hård kritik för arbetsförhållandena för de byggarbetare som byggt infrastrukturen för mästerskapet. Enligt rapporter har redan tusentals arbetare behövt sätta livet till.

– Av det jag sett hittills under mitt besök har det blivit bättre för de som bygger VM-arenorna. Men fortfarande möter jag migrantarbetare som inte får ut sina löner och behandlas som djur. Det är uppenbart att det fortfarande finns många arbetsplatser där migrantarbetare far mycket illa i Qatar, sa Byggnad ordförande Johan Lindholm, som gjort flera besök i Qatar inför mästerskapet, i november 2017.

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand kommenterade i dagarna för Fotbollskanalen valet av Qatar som spelort.

– Jag tycker att det är bra att frågan uppmärksammas på det sättet som det görs. Jag tror att det är på det sättet som vi kan uppnå förändringar. Det finns ju ett annat alternativ och det är att vi delar upp världen i vi och dem och säger så här att vi isolerar och bojkottar och låter bli. Det andra alternativet är att vi försöker ha någon form av dialog, och den kan vara kritisk också den dialogen, och ett utbyte och på det sättet, det tror åtminstone vi är rätt väg att gå, sa Sjöstrand till Fotbollskanalen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.