”Det är inte fansen som är problemet”

En (!) ensam öppet homosexuell spelare i världen – nu pekar profilen ut ett av problemen

1 av 2 | Foto: SCOTT HEPPELL / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Det finns i dag en aktiv och öppet homosexuell spelare inom den manliga elitfotbollen. I världen.

Fem år efter att han själv kom ut lägger tyske Thomas Hitzlsperger en stor del av skulden på spelarnas rådgivare.

– Jag är säker på att det inte är fansen som är problemet, säger Hitzlsperger till tyska ARD.

Det var i onsdags på dagen fem år sedan Thomas Hitzlsperger blev den manliga fotbollens mest kände öppet homosexuelle person. Tysken tog beslutet att komma ut efter att han avslutat sin egen karriär och jobbar i dag som akademichef i VfB Stuttgart.

”Har inte mycket att oroa sig för”

Trots att så många år passerat har efterföljare till Hitzlsperger fortsatt att lysa med sin frånvaro. Den internationella elitfotbollen på herrsidan har i dag endast en öppet homosexuell spelare, amerikanen Collin Martin i Minnesota United.

– Jag är säker på att det inte är fansen som är problemet. Fotbollssupportrar är mycket mer upplysta och öppna i dag. Förolämpningar kommer alltid att förekomma men spelare som funderar på att komma ut i dag har inte särskilt mycket att oroa sig för från fansen. De oroar sig för många saker men det är problem som bara finns i deras egna huvuden och inte på riktigt, säger Hitzlsperger till ARD.

36-åringen, som under sin karriär spelade 52 landskamper för Tyskland och representerade storklubbar som Aston Villa, Lazio, West Ham, Wolfsburg och Everton, säger att hans erfarenhet är att det är oroliga rådgivare som skapar de största problemen för homosexuella fotbollsspelare som vill komma ut.

– Folk har rådgivare och konsulter som råder dem att inte göra det, det är problemet i dag och det har jag själv också erfarenhet av. De flesta av dem tror att det inte skulle fungera men du måste lyssna på din egen röst.

”Kan inte hålla dem isär”

Hitzlsperger hoppas nu att hela fotbollsrörelsen måste tala mer positivt om möjligheten för fler att vara öppna med sin läggning.

– Alla spelare måste klara av att hantera lite förolämpningar och hån. Men spela inte alltid på folks rädslor genom att berätta om allt dåligt som kan hända. Det är helt fel signal att sända. Utåt sett borde alla bara tala uppmuntrande om det.

Elitfotbollens enda öppet homosexuella spelare Collin Martin säger i amerikanska magasinet Gay Times, en intervju som återges av Sky Sports, att han valde att komma ut eftersom han själv upplevde att hans privatliv också hade en stor påverkan på hans prestationer på planen.

– En stor anledning till att jag kom ut var för att berätta för alla som inte tror att det är något viktigt. Jag tror inte du kan hålla ditt privata och ditt professionella liv åtskilda, säger Martin som hoppas att flera ska våga följa hans exempel.

Både Martin och Hitzlsperger beskriver klart positiva erfarenheter av sina val att komma ut.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fotboll