’Lurade’ till sig bättre seedning

avMartin Tolén

FOTBOLL

Polen har seedats i grupp ett – före länder som Spanien och England.

Anledningen? En kupp där Polen ’lurat till sig’ högre rankningspoäng.

”Polen har utnyttjat systemet”, skriver tyska Sport1.

Följ VM-lottningen live här

Foto: TT

Lottningarna inför stora fotbollsmästerskap är ständigt debatterade.

Inför EM i Frankrike 2016 diskuterades det hur Rumänien och Wales lurat till sig bättre seedningsplats – genom att inte spela några träningslandskamper överhuvudtaget sedan 2014.

– Jag var väldigt intresserad av hur Fifa räknade fram sin ranking. För oss har det varit väldigt viktigt, sa rumänska fotbollsförbundets president Razvan Burleanu då.

Lurade till sig bättre poäng

Och inför dagens VM-grupplottning är det Polens ”tur” att lura Fifas världsrankning.

Så sent som 2014 var Polen rankade som världens 76:e bästa landslag. Men nu, tre år senare, har nationen klättrat 70 placeringar upp till plats sex.

Förklaringen är givetvis ett lyckat EM- och VM-kval (Polen vann grupp E trots en 4–0-förlust mot Danmark), men också ett utnyttjande av Fifas rankningssystem.

Anledningen är att officiella träningslandskamper ofta skadar den totala poängen landslagen tjänar ihop under en landslagssamling (se faktaruta nedan).

”Har utnyttjat systemet”

Därför spelade Polen – till skillnad från många andra landslag – inte en enda träningslandskamp fram till och med 9 november i år.

Därmed kunde man, med hjälp av kvalresultaten, få en högre poäng och seedas nu i grupp ett tillsammans med stornationer som Brasilien och Argentina. Kuppen har i sin tur satt länder som England och Spanien i seedningsgrupp två.

”Polen har utnyttjat systemet. Man har medvetet utnyttjat ett misstag i Fifas matematiska rankningssystem. Fifa har öppnat för att ändra reglerna till nästa VM”, skriver tyska Sport1.

Lottningen startar klockan 16:00 – följ Leifby Live redan från 15.00!

Så här går lottningen till!

VM-lottningen – här är fyra olika scenarion för Sverige 00:30