Jonas Olsson

Jonas Olsson: ”Ville få ett annat avslut på karriären”

Mittbacken om Wigan, den obefintliga dialogen med Djurgården och glädjen över att vara tillbaka i England

Av: 

Frida Fagerlund

FOTBOLL

När kontraktet inte förlängdes med Djurgården trodde de flesta att Jonas Olsson skulle lägga skorna på hyllan.

Ett telefonsamtal på januarifönstrets sista dag förändrade allt för mittbacken, som är tacksam över att vara tillbaka i England.

– Jag hade inte haft några problem att lägga av, men när säsongen tog slut i höstas kände jag att jag absolut kunde fortsätta, säger han till Sportbladet.

Det brukar heta att livet kan förändras på en sekund. I Jonas Olssons fall handlade det om ett telefonsamtal vid lunchtid den 31 januari, det engelska transferfönstrets sista dag.

– Min agent ringde och sade att de hade kommit med erbjudande, förklarar Olsson.

”De” är inga mindre än Wigan. Bara några timmar senare satt han på ett plan mot sitt andra hemland, efter att konsulterat familjen, arbetsgivaren Viasat samt kommit överens med Championship-klubben.

”Fortsätter så länge det är kul”

Det fanns egentligen aldrig någon tvekan från hans egen sida.

– Trots att jag trivdes bra i Sverige så har jag aldrig gjort någon hemlighet av att jag ville tillbaka till England och fotbollen här. Så jag kände ganska snabbt att jag ville köra på, säger Jonas Olsson.

Kontraktet gäller först och främst säsongen ut. Hur det blir därefter är ett dilemma för framtiden, menar mittbacken som fyller 36 år i mars.

– Jag är i en ålder som gör det svårt att planera, man får ta det månad för månad. Känner jag att det fortfarande är kul att spela fotboll så tänker jag fortsätta, säger han.

Var aldrig nära förlängning med Djurgården

Glädjen i Jonas Olssons röst är påtaglig genom hela samtalet. Kanske beror det till viss del på att den allsvenska hösten ligger färskt i minnet.

Djurgården inledde säsongen 2018 på bästa sätt genom att besegra Malmö FF i cupfinalen. Avslutningen lämnade desto mer att önska rent sportsligt, något som Olsson själv påtalade.

Dessutom stod det snabbt klart att hans kontrakt med klubben inte skulle förlängas.

– Det var aldrig ens nära. Vi hade ingen dialog om förlängning under det sista året, säger Jonas Olsson och tillägger att han trivdes väldigt bra i Djurgården under sina två säsonger.

”En stor omställning att återvända”

Du hade spelat i West Bromwich i nio år innan dess. Blev det lite av en kulturkrock att återvända till Sverige?

– Så var det nog faktiskt, både fotbollsmässigt och inte minst socialt. Jag hade varit i England under nästan hela mitt vuxna liv, så det var en stor omställning.

– Konstgräset var jag exempelvis inställd på, men kände kanske att mina kvaliteter inte kom bäst till rätta på det underlaget.

Jonas Olsson beskriver den sista säsongen med Djurgården som ”dubbel”.

– Jag är väldigt glad att jag fick spela med Kim (Källström), ”Isak” (Andreas Isaksson) och resten av lagkamraterna. Alla tog väldigt väl hand om mig i klubben, säger Olsson.

– Cupguldet var fantastiskt kul, men avslutningen... Jag kände att jag ville avsluta karriären på ett annat sätt. Det var så tankarna gick.

”Konkurrerar på samma villkor”

De intensiva dagarna har innehållit läkarundersökning, match i lördags mot Queens Park Rangers (2–1) från läktarhåll samt träning.

Första intrycket av Wigan beskriver han som ”väldigt positivt”.

– Det är en fantastisk träningsanläggning och bra grupp. Sedan känner jag en hel del av spelarna sedan tidigare, några av dem från West Brom, säger Jonas Olsson som än så länge inte har hunnit prata närmare med managern Paul Cook.

– Men som jag har förstått det konkurrerar jag på samma villkor som övriga. Det är en ganska ung backlinje, så där kan jag bidra med min erfarenhet.

Jag kan inte låta bli att påtala hur påfallande munter han låter över att vara tillbaka på engelsk mark.

– Haha, det är jag också. Jag trivdes väldigt bra i Djurgården men jag har saknat England hela tiden på något sätt, säger Jonas Olsson.

– Så att vara tillbaka här och att överhuvudtaget få ett kontrakt är något som jag oerhört tacksam över.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Jonas Olsson klar för Wigan

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Jonas Olsson

The Championship

Djurgårdens IF Fotboll

Wigan Athletic FC