Han ger långfingret till alla som älskar fotboll

Samtidigt som Källström står och viftar tar Qatar på torsdag över ytterligare en bit av fotbollen

Till höger står en viftande Xavi och en debatterande Kim Källström för att stjäla vår uppmärksamhet.

Allt samtidigt som Qatar i vår döda vinkel till vänster fortsätter tugga i sig fotbollen vi älskar.

För ni har väl inte missat att Qatar snart även styr högst upp i Europas (!) mäktigaste fotbollsorganisation?

Samtidigt som Kim Källström debatterar med Amnesty kring om förhållandena för slavarbetarna i Qatar egentligen förbättrats nämnvärt eller inte och VM-ambassadören Xavi firar att hans tips till Asiatiska mästerskapen slagit in har den lilla oljediktaturen Qatar under märkligt stor tystnad lagt sina blodröda nävar på ännu en maktposition inom världsfotbollen. Denna gång inom det europeiska (!) fotbollsförbundet.

Utretts för mutor och brott mot Uefas regler

Europas (ECA) storklubbar har länge satt press på Uefa för att få större inflytande på organisationens arbete och vann i mars 2017 en stor seger när det beslutades att två representanter för ECA också ska vara fullvärdiga medlemmar i Uefas högsta beslutande organ, exekutivkommittén.

I september samma år utsågs Juventus Andrea Agnelli och Arsenals Ivan Gazidis till representanterna men när Gazidis den här säsongen bytte klubb till Milan tvingades ECA ändra beslutet då båda medlemmarna inte kan representera klubbar i ett och samma land. I förra veckan kom så beskedet att PSG:s president Nasser Al-Khelaifi på torsdag kommer ta Gazidis styrelsestol i Uefa.

1 av 2 | Foto: Christophe Ena / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
PSG:s president Nasser Al-Khelaifi med Kylian Mbappé

Varför är det här då kontroversiellt? Utan att ens gå in på lämpligheten i att ha en representant för Qatars regim (Al-Khelaifi är nära vän med emiren Shejk Tamim bin Hamad Al-Thani) i Uefas högsta beslutande organ kan vi kanske nöja oss med att lista några rent fotbollsrelaterade problem:

Nasser Al-Khelaifi är också chef för tv-bolaget BeIn Sport som regelbundet köper tv-rättigheter av Uefa. Nu kommer 45-åringen alltså sitta med i högsta beslutande organ i både köparen och säljaren av rättigheterna. En tämligen solklar intressekonflikt.

2017 anklagade schweiziska utredare Al-Khelaifi för att ha mutat Fifas generalsekreterare Jerome Valcke i samband med köpen av sändningsrättigheterna till VM 2026 och 2030. 45-åringen förhördes bland annat kring omständigheten att han försett Valke med en italiensk lyxvilla men har ännu inte dömts för något brott. Valke däremot blev avstängd från all fotbollsverksamhet i tio år för att ha brutit mot sju olika punkter i Uefas etiska regler.

2014 tvingades Al-Khelaifis klubb PSG böta över 200 miljoner kronor för att ha brutit mot Uefas finansiella regelverk. 2017 öppnade Uefa en ny utredning mot klubben och i november 2018 presenterade sajten Football Leaks dokument som de påstod visade hur det europeiska fotbollsförbundet hjälpt PSG att kringgå regelverket.

Nasser Al-Khelaifi sitter dessutom med i Qatars organisationskommitté för VM 2022. En organisation som så sent som på tisdagen återigen kritiseras av Amnesty för de slavlika förhållanden arbetarna som bygger landets VM-arenor tvingas leva under.

Ja, det där med VM 2022 ja... Vi kan väl påminna oss om hur det egentligen gick till från första början.

Fick VM efter mötet med Uefa-presidenten

I november 2010 organiserade Frankrikes president Nikola Sarkozy en lunch med Qatars kronprins Tamim Bin Hamad al-Thanii, Uefas president Michel Platini och Nasser Al-Khelaifi.

Efter mötet köpte Qatar den ekonomiskt blödande fotbollsklubben PSG (som Sarkozy som av en händelse supportar) och räddade genom ett nytt tv-avtal även den krisande franska ligan.

Platinis son Laurent fick i sin tur en plats i ledningen för statliga investeringsfondens Qatar Sports Investment och Uefa-presidenten själv valde att ändra sin röst från USA till Qatar som VM-arrangör.

Det senare har Platini medgett, liksom att han under lunchen uppmanades att göra just det, men att det skulle bero på själva mötet fortsätter han att dementera.

Fifas val att ge VM till Qatar istället för USA blev sedan startskottet på den FBI-utredning som skulle komma att fälla såväl Fifa-presidenten Sepp Blatter som Uefa-bossen Michel Platini. Platini ersattes sedan av Aleksander Ceferin som valdes mot löften att öka transparensen och städa upp i den korrupta organisationen.

1 av 2 | Foto: Laurent Gllieron / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Michel Platini

Nu får Ceferin en av huvudpersonerna till hela fotbollens förtroendekris som närmaste medarbetare. En person som därmed får lika stor rösträtt som de 19 andra representanterna kring hela Uefas fortsatta arbete.

På torsdag kommer Nasser Al-Khelaifi officiellt ta plats i Uefas högsta beslutande organ. Han gör det med ett stort långfinger riktat mot alla oss som älskar fotboll.

avPatrik Brenning

ARTIKELN HANDLAR OM