”Det är en lögn”

FOTBOLL

Blanc förnekar inblandning

Foto: Laurent Blanc.

Laurent Blanc anklagas för att vara delaktig i den upprullande rasist-skandalen inom fransk fotboll.

Men själv förnekar han all inblandning.

– Det är en lögn att påstå att jag deltagit i det här, säger den franske förbundskaptenen.

Det är ingen smickrande bild som målas upp av det franska fotbollsförbundet.

Enligt den franska nättidningen Mediapart har förbundets styrelse i hemlighet tagit beslutet att införa kvotering i landets landslag och fotbollsakademier. De vill därigenom begränsa antalet spelare med muslimsk eller afrikansk bakgrund till endast 30 procent av spelarna.

Slog ner som en bomb

Landslagets förbundskapten, Laurent Blanc, hävdas även ha sneglat åt sydväst och sagt:

– Spanjorerna säger ”vi har inga problem. Vi har inga svarta”.

Nättidningens uppgifter har slagit ner som en bomb i Frankrike och sportministern Chantal Jouanno tog snabbt till orda.

– Det här är ofattbart, vi tänker göra en stor undersökning kring detta. Rasism och diskriminering har ingen plats i sportens värld. Jag har förstått att förbundets ordförande Fernand Duchaussoy tänker inleda en undersökning och jag kommer självklart att följa den väldigt närgånget och noggrant, sade hon i ett uttalande.

Försvarade sig på en presskonferens

Samtidigt vill det franska ligaförbundet stämma Mediapart för anklagelserna om rasism, och på en presskonferens på hotell Regent i Bordeaux som bevakades live av sju tv-bolag betonade Laurent Blanc att han inte är inblandad.

– Det här är ett känsligt ämne. För mig finns det inget kvoteringsprojekt, det stämmer inte. Och det är en lögn att påstå att förbundskaptenen deltagit i det här. Jag kan alltså inte prata om något som inte finns.

”Jag är inte skyldig”

– Att man kopplar mig till diskriminering, det stör mig. Det är helt mot mina värderingar. Det enda problemet är det med dubbel nationalitet. När en spelare spelat för Frankrike i ungdomslandslagen så stör det mig att de kan lämna till ett annat landslag när de blivit vuxna. Det har man väl rätt att prata om? Men om folk inom förbundet rekommenderat kvotering så måste de straffas, säger Blanc och pekar på huvudet och hjärtat:

– En spelares nationalitet finns här eller här. Det handlar inte om karriärsval.

– Jag behöver inte försvara mig, för jag är inte skyldig. Att utestänga spelare för att de har en viss färg, det är inte en del av mitt sätt att se. Det enda jag har att be om ursäkt för är att jag använt ordet ”black” för att säga svart.

– Ett kvoteringsprojekt kommer aldrig se dagens ljus. Och med mitt namn, jag antar att det är ett enkelt sätt att skapa stora rubriker…

ARTIKELN HANDLAR OM

Ligue 1