AIK lånar en halv miljon av fansen

avErik Karlsson

Johan Strömberg: Vi behöver en likviditetsförstärkning

Foto: Scanpix
Lånar pengar Många rykten surrar kring AIK:s spelare, bland annat gårdagens målskyttar Teteh och Mohammed Bangura. För att AIK ska ha möjlighet att stå emot dåliga bud på sina stjärnor lånar klubben nu pengar av sin ”supporterbank”.

Europeiska toppklubbar cirklar som rovfåglar kring AIK:s spelartrupp.

Nu ska ett kortfristigt lån på en halv miljon från AIK:s egen ”supporterbank” stärka klubben under transferfönstret.

– AIK behöver en likviditetsförstärkning, säger ordförande Johan Strömberg.

AIK är verkligen en av de allsvenska stjärnorna i transfercirkusen ryktesmanege såhär långt. Både Teteh och Mohammed Bangura samt Alexander Milosevic ryktas till storklubbar ute i Europa.

Från ’Svarta massan’

För att kunna stå emot kommande bud eller kunna förhandla upp dem utan att pressas av klubbens ekonomiska läge väljer nu AIK Fotboll AB att ta ett kortfristigt (3 månader) lån på en halv miljon från sin egen ”bank” – Den svarta massan.

– Svarta massan är en ekonomisk förening. Supportrar till AIK köper in sig med en andel på 12 000 kronor. Tanken är att den ska vara ett komplement för den finansiering till som finns i dag, som en AIK-bank, säger en av initiativtagarna Per Wahrolén.

Föreningen, som grundades för ett drygt halvår sedan, gör nu sitt första lån till AIK Fotboll.

– Det är för att vara starka i fönstret. Likviditeten är alltid lite ansträngd i AIK, säger Johan Strömberg och fortsätter:

”Vill ha bra läge”

– Man vill sitta i ett bra läge och göra affärer och inte vara nödgade att sälja spelare till underpris.

Kommer ni ta fler lån från andra långivare under sommaren?

– Nej.

Bland föreningens medlemmar finns flera kända AIK-namn som Mikael Stahre och Bojan Djordjic. AIK-tränaren Andreas Alm är inte med själv men lovordar initiativet som ökar möjligheten för hans trupp att förbli intakt över sommaren.

– Allt som är en passion för AIK är enastående, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM