”Jag var tvungen att ta chansen”

Av: Petra Thorén

Publicerad:

Här är Josefine Öqvist tillbaka i vardagen: Fick spela en jäkla träningsmatch

1 av 6
Handplockad av tränaren Jean-Louis Saez mitt under brinnande EM. Montpellier siktar på en plats bland de fyra bästa och anfallaren Josefine Öqvist är en viktig spelare för klubben.

LE POUZIN. Medan landslagskamraterna Schelin och Asllani spelade ligapremiär åkte Josefine Öqvist till den bedårande byn Le Pouzin för en träningsmatch.

Sveriges senaste Frankrikeproffs är fortfarande i en inskolningsfas för sin och dottern Stellas nya vardag med sambon och pappan Stefan i ett annat land.

– Jag kan inte språket och det blir lite kaos. Men när jag fick den här chansen var jag tvungen att ta den, säger ”Jossan” när Sportbladet träffar henne.

Handplockad av tränaren Jean-Louis Saez mitt under brinnande EM. Montpellier siktar på en plats bland de fyra bästa och anfallaren Josefine Öqvist är en viktig spelare för klubben.
Handplockad av tränaren Jean-Louis Saez mitt under brinnande EM. Montpellier siktar på en plats bland de fyra bästa och anfallaren Josefine Öqvist är en viktig spelare för klubben.

Den söndagsslumrande byn, en dryg timme söder om Lyon, är öde när jag anländer med buss, men mannen i enda öppna bageriet säger att det finns en fotbollsplan några gator bort.

Och där bakom grindarna till Stade Emlie Dupau värmer Josefine Öqvist och hennes lagkamrater upp. Den lokala föreningen tar vänligt emot med en liten robust kaffe och ett 40-tal personer slår sig ner på den väl använda läktaren.

Två timmar senare sätter sig ”Jossan” i gräset för att prata med Sportbladet.

Ligapremiären som skulle spelats mot just Saint Etienne blev uppskjuten på grund av franska ungdomslandslagets framgång i U 19-EM (Montpellier har spelare med i laget). Lagen passade ändå på att mötas och Josefine Öqvist hänger knappt med i svängarna.

– Det satt lite i huvudet i dag. Åka i väg och spela en jäkla träningsmatch i stället..., säger Josefine Öqvist.

Inte orolig

Det blev inga mål från henne själv, hon brände bland annat ett bra friläge, men ”Jossan” är inte orolig.

Hon är värvad till Montpellier, som har ambition om att nå Champions League, för att tränaren Jean-Louis Saes är övertygad om hennes kvalitéer som spets i 4-3-3- eller 4-5-1.

– Jag uppskattar hennes förmåga att placera sig rätt på planen och hennes snabbhet mot mål. Att se henne på kanten ­under EM tilltalade mig mindre, säger tränaren Jean-Louis Saez.

Du tvekade inte över att hon är småbarnsmamma?

– Att hon har ett barn innebär endast logistiska problem. Vi ska vara stolta inom Montpellier att vi har en mamma i laget som kan prestera på hög ­nivå.

Ska fixa barnflicka

Dottern Stella är denna söndag kvar i Montpellier. Mittfältaren Marine Perviers föräldrar tar hand om henne.

– Klubben ska fixa en barnflicka. Sen ska Stella börja på dagis också, säger ”Jossan”.

Pappa Stefan Lassen har flyttat till Graz för att spela hockey. Livet isär tär på tålamodet, men fungerar.

– När han var tvungen att åka utomlands tänkte jag att jag kan sticka och göra det i ett halvår. Vi träffas två gånger i månaden. Man kan ju flyga.

Är det jobbigt?

– Han var här i söndags och när han åkte så tjurade jag och Stella grät. Vi kan ­göra det här en säsong tror jag, det är jobbigt för honom också.

Bättre vardag

30-åriga Josefine Öqvist ville ändå ta vara på möjligheten att leva en dröm.

Snart flyttar hon och Stella i en lägenhet, då blir vardagen bättre.

– Jag bor på hotell fortfarande så det är lite annorlunda. Helst maten. Det är så svårt. De har ju pommes frites till allting. Det vill man ju inte ha. Jag vill ha mitt eget så jag kan göra lite pasta med skinksås, lite vanliga rätter bara. Men annars trivs jag bra..., säger Jossan.

Stella säger redan ”bonjour ça va” och Jossan har lärt sig en del fotbollsfraser. Snart börjar hon ta språkkurser.

– Det är mycket nytt. Jag blev bjuden på sjukgymnastens bröllop redan efter två veckor, men som tur var kunde jag inte. Jag förstår ju ändå inte vad de säger..., skrattar Josefine Öqvist.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN