Svennis lurad på 100 miljoner kronor

avKristopher Karlsson

FOTBOLL

"Jag är inte bankrutt. Jag har fortfarande lite pengar"

1 av 28

Sven-Göran Eriksson hatar en person i den här världen.

I dag talar han ut om hur han blivit lurad av sin tidigare ekonomiske rådgivare Samir Khan – på 100 miljoner kronor.

– Jag känner mig sviken, arg och besviken, säger den svenske tränaren till Daily Telegraph.

I dag tränar Sven-Göran Eriksson Guangzhou i kinesiska ligan, och han behöver pengarna. Den svenske tränaren berättar i dag om sina finansiella problem efter att han, enligt egen utsago, förlorat 100 miljoner kronor som följd av agerandet av sin tidigare ekonomiske rådgivare Samir Khan.

– Ja, det stämmer, 10 miljoner pund (runt 100 miljoner kronor). För de flesta människorna är det en enorm summa pengar. Det är det till och med för mig. Även om jag varit välbetald i mina jobb är det stora, stora pengar. Jag är inte bankrutt. Jag har fortfarande lite pengar, säger svensken till Daily Telegraph.

"Svennis" har lämnat in en stämningsansökan mot Khan för att söka kompensation för förlusterna. Khan nekar till svenskens anklagelser. Men Eriksson menar att Khan tagit stora lån i hans namn.

– Det stora problemet var pengar när man inte har ett jobb, vilket jag inte hade ett tag. Samir såg till att jag hade mycket banklån. Jag var tvungen att betala dem och jag behövde pengar. Jag säljer viktiga delar av mitt liv. Jag har en fastighet i Sverige som jag måste sälja.

"Påverkar min familj och barn"

Fastigheten "Svennis" talar om Björkefors Herrgård, som han köpte 2002 och har satt upp till försäljning för 40 miljoner kronor.

– Jag köpte mitt drömhus nära där jag föddes, väldigt nära där jag växte upp. Jag hade aldrig sålt det i vanliga fall. Det är väldigt, väldigt fint men jag måste sälja det. Jag behöver folk som arbetar där eftersom det är så stort. Jag har inte råd med det längre. Det påverkar inte bara mig, utan definitivt även min familj och barn, säger svensken.

Khan presenterades för "Svennis" 2004 i samband med att svensken var förbundskapten för det engelska landslaget.

"Jag hatar Samir Khan"

Eriksson hävdar i sin stämningsansökan att pengarna gick till spillo på grund av vårdslösa investeringar och Khan anklagas för att ha använt "Svennis" pengar för att bygga fastigheter till sin familj i Barbados. Vidare menar Eriksson att Khan köpt "dyr konst och skulpturer".

– Jag har aldrig hatat någon i mitt liv. Jag tror inte att jag har många fiender men jag hatar Samir Khan. Man kan inte behandla människor så som han gjort. Jag känner mig sviken, arg och besviken eftersom jag litade på denna man i många år. Jag gav honom för mycket frihet. Jag gav honom all fullmakt han behövde för att ta hand om min ekonomi.

Om de 100 miljonerna kronor som "Svennis" vill ha tillbaka säger tränaren:

– Jag tror att han spenderat dem.