PSG ohotad 1:a

FOTBOLL

Paris SG går på jullov som vintermästare – och som Frankrikes mest värdefulla klubb

Foto: mästare i halvtid Zlatan Ibrahimovic och Paris Saint Germain har haft en bra höst och kommer att gå på jullov som serieledare.

PARIS. Avståndet ner till Lille är bara fyra poäng, men Paris Saint-­Germain är ligaledare över vintern oavsett vad som händer i kväll.

– Jag tycker att vi förtjänar den t­iteln, säger tränaren Laurent Blanc, vars PSG hösten 2013 är obestridlig etta i Frankrike – både i fotbolls- och i marknadsvärdesligan.

Foto: Laurent Blanc.

Paris Saint-Germain är redan klara ”vintermästare” i Frankrike, e­fter Monacos överraskande förust i fredags. Men bara fyra poäng ner finns överraskningslaget Lille, som PSG tar emot hemma i kväll.

– ”Vintermästare” är en symbolisk titel, men det sammanfattar hela hösten så visst är det viktigt. Jag tycker att vi förtjänar den titeln. Att Lille är så bra med är ingen överraskning, det är ett av de bästa lagen i ligan, säger tränaren Laurent Blanc inför kvällens match.

Har egna McDonalds-menyer

Lille kommer till Paris med bara sex insläppta mål på hela hösten, att jämföra med PSG:s elva. En stor anledning till det stavas Vincent Enyeama, Lilles målvakt, som haft en fantastisk höst och bland annat utsågs till månadens spelare under november med nästan dubbelt så många röster som tvåan Zlatan Ibrahimovic.

Men PSG har tagit täten i en annan liga under hösten; den om fransk fotbolls värde på marknaden. I somras gick Parislaget för första gången upp jämsides med ärkerivalen Olympique Marseille i en undersökning gjord av ScanClub, ett instrument som mäter de franska idrottsklubbarnas marknadsvärde.

Och klubbens framfart märks överallt i Paris, där klubbens spelare, med Zlatan Ibrahimovic i spetsen, syns i gigantiska reklamkampanjer för Qatars turistorgan på stadens husfasader, på egna menyer på McDonalds och, enligt tidningen Le Parisien, snart i ett nytt reklam­samarbete med hudvårdsmärket N­ivea Men.

Under 2013 har PSG också varit det ämne som diskuterats flitigast på ­Facebook i Frankrike och av de tio mest kommenterade händelserna i landet på det sociala forumet Twitter i år har tre stycken rört Paris Saint-Germain. Och mest omtalad av dem alla är Zlatan Ibrahimovic. Enligt mätinstrumentet Scan Celebrity vet hela åtta av tio fransmän vem svensken är.

”Hoppas han jagar rätt byte”

Zlatan får klara sig utan anfallskompanjonen Edinson Cavani i dag, efter att den uruguayanske anfallaren tvingats till en snabb hemresa till Sydamerika för att skriva på skilsmässopapper och därför inte är med i truppen. Men Ibrahimovic själv är spelklar efter att i veckan ha varit hemma i Sverige på en snabbvisit och jagat med vänner.

– Jag hoppas att han ska jaga Lille på söndag och att han inte tar fel på byte, säger Laurent Blanc.

Källor: Le Parisien, l’Équipe, psg.fr, losc.fr

ARTIKELN HANDLAR OM

Ligue 1