Sverige om covid-kaoset: ”Jättetufft”

SHEFFIELD. VM i Frankrike och OS i Tokyo avlöpte nästintill problemfritt.

EM i England 2022 kantades främst av covid.

– Att se tjejer tvingas vara isolerade och inte få uppleva det här tillsammans är jättetufft, säger Magdalena Eriksson.

Exakt hur mycket smittan påverkade det svenska lägret rent sportsligt är svårt att säga, menar Peter Gerhardsson efter 0–4-förlusten mot England.

– Men när vi tog VM-brons och OS-silver var det nästintill problemfritt. Vi var väldigt friska överlag. Så har det inte riktigt sett ut under det här mästerskapet, helt klart, säger förbundskaptenen.

I samband med semifinalen var tidigare covid-sjuka Hanna Glas, Jonna Andersson och Emma Kullberg tillbaka i truppen. Olivia Schough, som inte har synts till sedan kvartsfinalen mot Belgien, saknades däremot.

– Vi har en bra trupp men kanske just i sådana här matcher när man möter England i en semifinal hade resan hit kunnat sett ut på ett annat sätt, säger Gerhardsson.

– Så en del har det säkert påverkat. Inte säkert att vi hade vunnit ändå men vi hade kanske gjort en bättre match.

Olivia Schough missade semifinalen på grund covid-19.
Olivia Schough missade semifinalen på grund covid-19.

”Lider med dem”

Magdalena Eriksson står med tårar i ögon när hon ska förklara hur spelarna har upplevt problematiken de senaste veckorna.

– I turneringar behöver man optimala förutsättningar, en gnutta tur, vara effektiv, man behöver hela gänget med sig… Att se tjejer tvingas vara isolerade och inte få uppleva det här tillsammans är jättetufft. Vi vill ju ha med allihop, säger mittbacken.

– Utan hela vår trupp är vi inte lika starka, det är vi gemensamt som gör att vi har tagit oss så långt i turneringar. Så jag lider med dem som har behövt sitta på sina rum i dag.

”Vi vill ju ha med allihop”, säger Magdalena Eriksson.
”Vi vill ju ha med allihop”, säger Magdalena Eriksson.

”En boll som satts i rullning”

Kaptenen Caroline Seger, vars mästerskap främst förstörts av skador, lyfter också problemet med den påtvingade rotationen i laget.

– Klart att det påverkar, det sätter ju stopp för spelare. Sen blir det någonting som sprids och har spridits för vår del och har gjort att vi har fått hålla spelare borta väldigt länge, säger Seger.

– Och så positionsbyten så klart, det blir ju så med tanke på att spelare som har spelat har varit borta.

Caroline Seger.
Caroline Seger.

Är det fler som, kanske inte har haft covid, men som har varit sjuka?

– Jag vet inte, jag vet bara de som har haft det.

Hedvig Lindahl passar på att skicka en hälsning till de svenska supportrar som har följt och stöttat laget genom att exempelvis höra av sig via sociala medier.

– Ja, det är nytt för mig. Det har inte jag sett på samma sätt förut, att man får en relation till folk, säger målvakten.

– Vi känner verkligen den kraften, det är himla coolt. Det är en boll som har satts i rullning.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.