Ilskan efter beskedet om Grimstatrapporna

John Alvbåge: ”Större risk att träffas av meteorit”

John Alvbåge kallade trapporna längs Grimstas gräsplan en ”livsfara”.

Sedan plockades de bort – men kommer snart tillbaka.

– Det sunda förnuftet är utrotningshotat, säger Alvbåge.

Personer runt John Alvbåge har beskrivit det som ”den mest omtalade trappan efter villkorstrappan”.

Akropolis-målvakten publicerade en video på Twitter där han riktade skarp kritik mot trapporna längs Grimsta IP:s gräsmatta.

Sedan utvecklade han sina tankar för Sportbladet.

– Sylvassa industrijärntrappor precis jämte plan. Helt ofattbart. Skruva bort, gör om. Det här är bara en stor plump. Jag är extremt kritisk, jag tycker det är helt sjukt, sa han.

Alvbåge menar att trapporna är placerade för nära planen, och att spelare som ramlar eller tacklas ut över sidlinjen kan skada sig på dessa. Någonting han menar att andra spelare, domare och matchdelegater också påpekat.

Under tisdagen möttes den förre IFK Göteborg-målvakten av att fyra av de totalt sex trapporna plockats bort från planen, varpå han hashtaggade ett Twitter-inlägg med ”Tack för att ni lyssnar”.

Trapporna plockades bort efter att Stockholms stad reagerat på Alvbåges inlägg och Sportbladets artikel, bekräftar Magnus Carlsson, enhetschef för idrottsförvaltningen område väst i Stockholm stad.

Svaret: ”Inte tagit emot klagomål”

Men inte av anledningen som Alvbåge först trott.

– När det här inlägget på Twitter och den här artikeln dök upp tänkte personalen ”Va? Detta stämmer inte alls”. Då kontrollerades avståndet till planen, och det stämde enligt reglerna som finns, inleder Carlsson.

– I somras lade vi konstgräs hela vägen till läktaren i stället för asfalt, och på grund av det insåg vi nu att en korrigering behövdes göras på höjden. Trapporna måste finnas där, och de måste hålla en viss höjd ifall läktaren behöver utrymmas snabbt vid exempelvis en brand, fortsätter han.

Avståndet till planen är alltså rätt och riktigt. Anledningen till att trapporna tagits bort är i stället att de ska skickas till en smed för att korrigeras i höjd i förhållande till läktaren. Sedan kommer de tillbaka med samma djup.

Nu är alltså trapporna tillräckligt långt från planen, men det ska ha varit flera som klagat på avståndet ändå, hur ska man garantera spelares säkerhet?

– Vi har under den tid läktaren funnits inte tagit emot klagomål eftersom regeln är enkel: Avstånd tre meter eller mer är lika med godkänt. Spelares säkerhet garanteras genom att uppfylla regeln på tre meters avstånd.

Kritiserar svaret

Måste trapporna gå in mot planen eller kan man placera dem någon annanstans?

– Just de här trapporna har som tidigare sagt en funktion då man behöver utrymma läktaren. Skulle det till exempel börja brinna på läktaren så kanske den enda vägen är ner på plan. Det är en stor mängd människor som behöver utrymmas på kort tid från en stor yta, säger Carlsson.

Information som får Alvbåge att gå i taket på nytt.

– Ska en betongläktare börja brinna? Det är större sannolikhet att du blir träffad av en meteorit.

– Det sunda förnuftet försvinner. Det är en utrotningshotad egenskap för mänskligheten, säger han.

”Välkomnar en skada”

Mätningen är utförd och den visar att avståndet är tre meter, vilket är så reglerna ser ut.

– De kan mäta hit och dit bäst de vill. När så många känner sig otrygga har de bevisligen fel. De har sin papperssäkerhet. Skydd mot spelare rankar de bevisligen lägre.

– Jag ska ta med mig att ett måttband så får vi se. Jag lade mig i mellanrummet och mätte med kroppen. Jag är inte ens två meter och mitt huvud slog nästan i. De kan inte ha sylvassa industritrappor längs planen... Om det är en stolpe vid en skidbacke har de en skyddsmadrass... Jag har inte så mycket mer att säga, säger Alvbåge.

Sedan fortsätter han.

– Vi har sagt vårt för spelarna och de har fått säga sitt. Om de vill ha det så här bara väntar jag på att någon skada sig. Då får vi se vad som händer.

Stockholms stad säger att trapporna kommer att placeras tillbaka ut på planen så fort en smed genomfört den nödvändiga höjdkorrigeringen.

– Vi får hoppas att det sker så sent som möjligt, säger John Alvbåge.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.