FC Barcelona

Nyhetsdokument: Hur det skar sig mellan Barcelona och Dembele

Av: 

Makoto Asahara

FOTBOLL

Barcelona hotar om utfrysning, agenten anklagar klubben för utpressning och den katalanska pressen kallar honom en lögnare och legoknekt.

Och nu verkar Ousmane Dembele spelat sin sista Barcelonamatch.

Här är historien om hur relationen mellan en miljardvärvning och en storklubb har raserats av ett icke-förlängt kontrakt.


SE OCKSÅ

Se Athletic Club–Barcelona här
Få fotbollsstjärnor är så stora vattendelare som Barcelonas 24-årige fransman Ousmane Dembele – egentligen på alla sätt och vis.

För å ena sidan kan han dribbla av tre-fyra man och dundra en boll i krysset på ett vis ingen annan Barcelonaspelare i dagens trupp kan göra, vilket fått Barçapresidenten Joan Laporta att använda superlativer som ”Bättre än Kylian Mbappé”.

För å andra sidan har han varit mer eller mindre konstant skadad under sin tid i klubben och ännu aldrig lyckats göra skäl för sin 1,4 miljarder kronor dyra prislapp.

Hur viktig han egentligen är för Barcelona rent sportsligt har som sagt varit ett omdebatterat ämne. Likaså hur klokt det är från Barcelonas sida att vilja erbjuda ett nytt, lukrativt femårsavtal till en spelare med hans skadehistorik. Eller hur mycket vikt som borde läggas på hans, sannolikt något överdrivna, rykte om att aldrig kunna komma i tid.

Med denna diffusa status i åtanke är det egentligen inte förvånande att Ousmane Dembele just nu är på väg att lämna klubben på det sätt han verkar göra det. På ett sätt där allt och alla verkar osams när det kommer till tolkningen av den komplexa situationen spelaren och klubben hamnat i, där Dembele har mindre än sex månader kvar på sitt kontrakt och teoretiskt kan lämna klubben gratis i sommar.

Och allt detta är anledningen till att han inte ens är med i truppen till torsdagens Copa del Rey-åttondelsfinal mot Athletic Club – trots att han egentligen är tillgänglig.

– Det är tydligt att Dembele inte vill fortsätta i Barcelona och inte vara en del av vårt projekt, säger sportchef Mateu Alemany till klubbens officiella kanaler i samband med att matchtruppen presenteras under torsdagsförmiddagen.

– Vi har meddelat honom att han måste lämna omedelbart och vi räknar med att ha honom såld innan 31 januari.

Hur hamnade vi då här?

Verkade vara överens

”Ousmane Dembele, en otacksam lögnare”

Det skriver Barcelonabaserade tidningen SPORT i en rubrik i början av månaden. Detta efter att bara några dagar tidigare ha publicerat en krönika med rubriken: ”Ousmane Dembele är en legoknekt som bara tänker på pengar”.

Det går att hitta fler rubriker och artiklar med samma tongångar. Betydligt många fler efter årsskiftet.

För trots allt verkade det för mindre än en månad sedan som att allt var på väg att lappas ihop. Då handlade SPORT:s rapporter i stället om att Barcelona och spelaren var överens om en femårig kontraktsförlängning. En förlängning som inte bara skulle säkra en Barçafortsättning för en potentiell världsstjärna utan också ge Barcelona ekonomiskt andrum i form av ytterligare amorteringstid av den där enorma transfersumman till Dortmund och i form av ”smartare” utspridd lön.

Och när Dembele själv slängde ut en Barcelonalogga utan text i sin Instagramstory så kändes signalerna tydliga.

Dembele ville fortsätta i Barcelona och Barcelona ville fortsätta hoppas på Dembele.

Sen kom vändningen.

Ousmane Dembele.

Öppet ordkrig

Nya medieuppgifter precis innan årsskiftet gjorde gällande att förhandlingarna strandat. Att Ousmane Dembele och hans entourage begärt en lön och en ersättning som ett skuldsatt Barcelona aldrig skulle kunna matcha. Att fransmannen nu snarare blickade mot Premier League-miljoner till sommaren än på att motbevisa sina tvivlare i en Barcelonatröja.

Och sedan dess har ordkriget varit öppet, infekterat och i full rullning.

Den franske yttern har rapporterats vara helt inställd på att sitta ut sitt kontrakt för att direkt vid kontraktsslut springa rakt mot bäst betalande klubb.

Barcelonaledningen har rapporterats ha tappat allt form av tålamod med fransmannen, inställda på att försöka sälja honom i vinterfönstret för att göra någon form av vinst på den, hittills rejält floppstämplade, prestigevärvningen.

Andra medierapporter har gjort klart att Dembele själv inte har någon som helst intention av att lämna klubben redan i januari.

Denna prekära situation uppges i sin tur ha lett till att Barcelonaledningen hotat att placera 1,4 miljarder dyre fransmannen på läktaren ifall han inte bestämmer sig kring sin framtid här och nu.

”Ett utpressande drag”

Det sistnämnda har fått spelarens agent, Moussa Sissoko, att rasa:

– Om Barcelona ville förhandla så skulle de försökt sätta sig med oss för att diskutera. Men det finns inga diskussioner utan bara hot om att han inte ska få spela något mer. Och det är förbjudna hot. Vi kommer gå till rätten om det krävs, säger Sissoko till RMC, enligt Marca.

– Det är ett utpressande drag som inte funkar med folk som oss. Kanske det funkar med agenter som har vänner i Barcelona. Men så är det inte för mig, jag är här för att försvara min spelares rättigheter.

Det spanska spelarfacket har senare gått ut och konstaterat att det vore illegalt att pressa någon till en kontraktsförlängning via hot om särbehandling och gett Sissoko vatten på sin kvarn. Samtidigt är det likväl en ord mot ord-situation. För i Barcelonalägret menar man på att det är Dembele och hans representanter som inte besvarat Barcelonas anbud.

– Vi har haft diskussioner med hans agenter sedan fem månader tillbaka. Och under den perioden har vi haft kontinuerliga diskussioner där klubbens ståndpunkt varit att vi vill behålla honom. Vi har lagt flera bud, vi har varit väldigt involverade i denna situation och gjort nog för att ge spelaren möjlighet att ta beslut om sin framtid, säger sportchef Alemany.

”Vi kan inte vänta på Ousmane”

Och mitt i allt detta sitter tränare Xavi.

Med en spelare som han har använt, och egentligen vill fortsätta använda, på planen i Barcelona. Med vetskapen att allt har skurit sig mellan spelaren i fråga och hans klubbledning.

Att skicka honom till ett halvårs läktarexil är egentligen inte ett alternativ för en tränare som vill ställa upp med bästa möjliga Barcelonalag.

Men...

– Vi kan inte vänta på Ousmane. Han måste förlänga kontraktet eller så måste vi hitta ett sätt att sälja honom här och nu, säger Xavi på presskonferensen inför torsdagens cupmatch.

– Han säger att han vill stanna men sedan skriver han inte på. Jag blir också fundersam när hans agent säger det han säger och Dembele själv, samtidigt, säger till mig att han vill vara kvar. Jag kan inte förstå det.

Och nu har alltså Barcelona som klubb, officiellt, kommunicerat att spelaren inte har en framtid i Katalonien och tydligt visat vad han faktiskt vill.

”Har alltid gett mitt yttersta”

Enligt Ousmane Dembele själv, som uttalat sig via Instagram efter torsdagens händelseförlopp, ska han dock fortfarande vara dedikerad till att spela i Barcelonatröjan.

Men...

”Jag förbjuder alla att låtsas att jag inte är involverad i detta projekt. Jag förbjuder alla att hitta på intentioner som jag aldrig haft. Jag förbjuder alla att tala å mina vägnar eller min agents vägnar, som jag har fullt förtroende för”, skriver fransmannen.

”Jag har alltid gett mitt yttersta för mina lagkamrater och alla supportar, och kommer inte sluta med det så länge jag är under kontrakt. Jag är inte en fuskare och ännu minde en person som faller för utpressning”.

Ord från en spelare vars flytt från Rennes till Dortmund kantades av agenter och mellanhänder. Vars 1,4 miljarder kronor dyra övergång från Dortmund till Barcelona föranleddes av att spelaren valde att bojkotta träningar (något han själv medgivit vid ett senare tillfälle).

Faktumet att även avskedet från Barcelona blir infekterat kanske inte är så konstigt trots allt.

- Se Athletic Club mot Barcelona, avspark 21.30, HÄR!

ANNONS

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

Extern länk från C More

Beställ här

Xavi.
Publisert:

LÄS VIDARE

Så har Barcelona råd med jätteköp – mitt under krisen

Barças besked: ”Dembele kommer säljas i vinter”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

FC Barcelona

Xavi

Premier League

La Liga