Zlatan om hatet: ”Om du lider spelar du bättre”

Han tänker på kroatiska, gillar Berlusconi och har klarat sig undan att bli ihjälslagen av sin far.

Zlatan Ibrahimovic ger ut en bok, och pratar som vanligt.

Han håller inte igen.

Inför torsdagens utgivning av boken Adrenalina, som författats av Gazzetta dello Sports Luigi Garlando, har Sveriges störste fotbollsspelare genom tiderna satt sig ner för att ge intervjuer.

I dagens Corriere della Sera pratar han över ett uppslag om allt från barndomen hemma i Rosengård och de första medvetna minnena (från semesterresorna till det före detta Jugoslavien) till rasismen på läktarna i Rom. Det är en öppen intervju om konflikterna och utmaningarna som format honom, men också om kärleken till sambon Helena Seger och sönerna.

Den allra första frågan är intressant, ställd till kosmopoliten Zlatan: Vilket språk tänker han egentligen på?

– Det beror på. På planen tänker jag aldrig på svenska, det är ett för snällt språk, och på planen behöver man elakhet. Så jag tänker på kroatiska. Ibland på engelska, eller italienska. Men hemma, med familjen, gör vi svenska saker.

Växer av hatet

”Svenska saker”, som att ta av sig skorna när man är inomhus, att sköta alla hushållssysslor (utom städning) för egen hand. Uppväxten och bakgrunden har format honom, men Zlatan menar att motståndet han upplevt har format honom mer. Han berättar för Corriere della Seras reporter om hur han kände sig annorlunda som liten, att han alltid ”blivit hatad” men att han lärt sig använda det som en styrka.

– Hatet är bensin. Är man lycklig spelar man bra. Men om du är arg, sårad, om du lider, så spelar man bättre. Av en arena som älskar dig får du energi, men från en arena som hatar dig får du mycket mer.

Av alla mål han gjort är det ett som gett honom mest tillfredsställelse – konstmålet från 30 meter han gjorde i en träningslandskamp mot England. Inte för att det var snyggt, bara, utan för att det kom mot England.

– De hade aldrig respekterat mig, de hade sagt att jag aldrig skulle göra mål på dem.

Zlatan gjorde fyra i den matchen, fler än någon någonsin gjort i en enda match mot England. Om han stod på toppen av världen då så var han lite mindre den gången han blev påkommen med att ha snattat hemma i Malmö som liten. Episoden ska finnas med i Adrenalina, för Corriere della Sera berättar han om den:

– Mina kompisar hade märkeskläder, jag hade bara lagdräkten. Jag hade inga strumpor, bara fotbollsstrumpor, och de retade mig. Jag var tvungen att fixa det, men de tog mig. Jag var där med en kompis som var svart, de ringde hans pappa men fick inte tag på min och skrev ett brev i stället. Varenda morgon klev jag upp tidigt för att kolla posten, jag hittade det där brevet före honom och rev sönder det. Annars hade jag inte kunnat sitta här och berätta om det… min pappa var väldigt strikt med disciplinen.

I intervjun med Corriere della Sera svarar Zlatan också på frågor om…

…Messi eller Ronaldo?

– Båda är fantastiska. Jag säger Messi, också för att vi spelat ihop.

…sin relation till Messi:

– Den är professionell. Leo lever för fotbollen. Men årets Ballon d’Or förtjänade Lewandowski.

…vad han tycker om Silvio Berlusconi:

– Han är rolig. En söndag satt jag på läktaren på San Siro, och han bad mig sitta bredvid honom. Sedan sa han ”Ibra, skulle du kunna flytta en plats bort? Jag väntar en mycket viktig person”. Jag flyttade mig, Galliani (dåvarande vicepresidenten i Milan) flyttade sig också. Jag trodde att nån politiker skulle komma. Men så kom en snygg tjej, på imponerande höga klackar. Berlusconi blinkade åt mig: ”en väldigt viktig person…”. Och för honom var det kanske det.

…hemligheten bakom hans och Helenas tjugoåriga relation:

– Tålamodet. Och balansen hon gett mig. Helena är tio år äldre än mig, hon har alltid varit mer mogen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.