Makoto Asahara

Asahara: Tvekampen om Milano – en tvekamp om Italien

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Bäst i Milano betyder numer även bäst i Italien.

Så väl Inter som Milan kan under tisdagen ta ett megakliv mot att verkligen bli det de en gång var och längtat efter att bli igen.

Den cupsemifinal som väntar har inte bara en finalbiljett på spel.

Följ ämnen i artikeln

Se Coppa Italia-semifinalen mellan Inter och Milan på Sportbladet. Se matchen HÄR!

– Oavsett morgondagens resultat, som är viktigt i sig för att en finalplats står på spel, så är ligatitel något annat. Oavsett hur det går måste vi fortsätta vinna alla matcher i ligan och kämpa till slutet.

Milantränaren Stefano Pioli ser inga korrelationer mellan den annalkande Coppa Italia-semifinalen och den pågående Scudettotitelstrid där Milanos två stoltheter införskaffat sig huvudroller.

– Den är värd en final, men jag återupprepar att det är två separata tävlingar, säger Inters dito Simone Inzaghi, bevisligen med samma inställning till det som stundar.

Men visst finns korrelationer oavsett vad tränarna yttrar på sina presskonferenser. Visst finns det en symbolik i att Madonnans derby åter är ett derby som betyder mer än äran att kalla sig bäst i staden. Visst kommer resultatet här att skicka någon form av signal om vad som komma skall i denna långt ifrån avslutade tvekamp.

Vilka är egentligen favoriter?

Man ska aldrig räkna bort Juventus på sikt även om de kan räknas bort i år. Och Napoli har fortfarande ett visst ligatitelhäng. Samtidigt så är känslan överhängande att det är mellan Milanos två storheter som kampen om Scudetton råder.

En kamp som egentligen är oerhört svårt att placera ett favoritskap på inför slutspurten av Serie A.

Inter har egentligen redan en trupp och ett material som ska förväntas vara i den framskjutna position de är. AC Milan har egentligen överträffat alla de förväntningar man kunde haft på förhand.

Milan har samtidigt inte förlorat i något av de tre derbyn vi redan hunnit avverka denna säsong. Inter väntar på sin första derbyseger för säsongen.

Ett Inter vars seriösa resa mot forna glansdagar redan genererat titlar och pokaler, och som inletts tidigare och kommit längre än Milans. Må så vara att det är Milan som haft den klart mest uppåtgående trenden på sistone.

Varje seger betyder något

Inter har rena rama världsklasspelare i spelare som Milan Skriniar, Marcelo Brozovic, Nicolo Barella och Lautaro Martinez.

Milan har sin vindsnabbe Theo Hernandez och sin pålitlige Olivier Giroud – men de har också framtida världsklass i spelare som Rafael Leao och Sandro Tonali.

Båda har en händelsefattig 0–0-drabbning att gå på inför tisdagens semifinalsretur.

En retur som trots allt är omöjlig att inte beskåda som en vägvisare mot vad som väntar.

Kampen om Milanos krona är trots allt även en kamp om den italienska kronan. Och för klubbar som Inter och Milan, en gång vana mästare men i dag desto mer titeltörstande, så betyder varje pokal, varje vinst och varje prestigeseger monumentalt mycket.

Speciellt segrar mot deras antagonister och direkta konkurrenter.

För dessa två sovande jättar handlar allt om att restaurera vinnarkulturer från svunna storhetstider. Att påbörja och möjliggöra nya storhetstider.

Då betyder en direkt avgörande cupsemifinal så mycket mer än en cupsemifinal brukar göra.

En cupsemifinal som har alla möjligheter att bli något alldeles extra.

Se Coppa Italia-semifinalen mellan Inter och Milan på Sportbladet. Se matchen HÄR!

.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.