”Ett niodagarsbygge som lovar mycket”

Foto: TT NYHETSBYRÅN
FOTBOLL

VARAZDIN. Diskussionerna har handlat om att Sverige hamnat efter, om grus i målmaskineriet och om ett behov av föryngring.

När landslaget nu går in i VM-kvalet är de mest spännande namnen i elvan offensiva och 21, 22, 22 och 23 år gamla.

Nog tusan är det här ett lag som kommer börja göra mål igen!

Det har gått ungefär en och en halv månad sedan landslaget åkte hem från EM i Nederländerna efter ett kvartsfinaluttåg som smakade bittert.

Lagets största stjärna klev ur rampljuset med ett litet hängande huvud efter att ha slagit några sista (ljuvliga) inlägg på de blågula träningarna och propagerat för kvinnors fotboll i rollen som svensk förbundskapten en sista gång.

Så nu står vi här – utan Pia Sundhage, utan (en skadad) Lotta Schelin, utan Lisa Dahlkvist, utan Olivia Schough – och tittar på något helt nytt.

Gerhardssons ögon glöder

De kvinnliga rösterna i ledarstaben har tystnat, men de nya rösterna har gett en behövlig nystart och glöden i Peter Gerhardssons ögon säger en del om vad han vill åstadkomma med det här laget. Förbundskaptenen kunde igår inte riktigt fatta att det bara gått en vecka med tanke på hur mycket de hunnit med och hur mycket information han tycker att de fått ut till spelarna.

Gerhardsson och assisterande Magnus Wikmans stora utmaning – och största styrka – ligger i offensiven. De tog över ett landslag som slutat göra mål och hamnat efter de andra och svarade med att byta ut spelare som inte presterat i landslagströjan (Olivia Schough), spelare som tidigare tagits ut skadade (Lotta Schelin), spelare som haft det tungt i klubblagen (Lisa Dahlkvist, Pauline Hammarlund, Hanna Glas) och istället tagit in en ett par spännande namn.

Hon är esset i truppen

Lina Hurtig har haft en helt öppen väg in även i Pia Sundhages trupper men stoppats av flera skador. Om bara 22-åringen håller sig hel kommer talangen, nu uttagen som vänster yttermittfältare, att göra under för Sverige framöver.

Foto: AFTONBLADET
Gerhardsson.
Så väntas Sverige starta i VM-kvalpremiären 00:10

Marija Banusic har, till skillnad mot Hurtig, haft en helt stängd väg in mot landslaget under Sundhages ledning och 22-åringen är också Peter Gerhardssons ess i den här nya truppen. Ett defensivt Kroatien passar henne perfekt.

Banusic bryter mönster, är vass med bollen – och kan bli nästa stora svenska stjärna om hon fortsätter sin utveckling. Att hon (med all sannolikhet) kommer att starta matchen mot Kroatien på topp tillsammans med nästa potentiella världsstjärna framåt, råstarka Stina Blackstenius, och med en supernyttig Fridolina Rolfö (uttagen som forward) på högerkanten gör att det nya Sverige också känns som det målfarliga Sverige.

Jag vill se spelare med nytt självförtroende, som vågar igen och inte minns den där måltorkan.

Framför allt vill jag se en ny tydlighet på planen. Att alla känner sig bekväma i sina positioner, att idén sitter, och att Banusic/Blackstenius bildar den supertopp vi väntat på.

Det här är ett niodagarsbygge som lovar mycket.

Så spelas VM-kvalet 00:39

Följ matchen med oss direkt här med start 18.00!