Makoto Asahara

Asahara: En otrolig värvning i den fullkomliga panikens tecken

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Enzo Fernandez är en otroligt spännande och skicklig fotbollsspelare som garanterat kommer bidra i en Chelseatröja i många år framöver.

Men så klart Premier Leagues dyraste värvning genom tiderna också är en värvning i den fullkomliga panikens tecken.

Vi kan väl börja med att se glaset som halvfullt.

För det här är verkligen en otroligt bra värvning för Chelsea – ur väldigt många aspekter.

Med en åldrande mittfältsbas som antingen har utgående avtal (N’Golo Kanté) eller sålts till Arsenal strax innan deadline (Jorginho) så är en 22-årig Enzo Fernandez precis vad klubben behöver. Det är egentligen ganska anmärkningsvärt att Benfica, så ostört som de fick, lyckades norpa supertalangen från River Plate för de 12 miljoner euro de norpade honom för i somras. Han har imponerat i så väl ligaspel som Champions League-spel. Och kronan på hans makalösa höst kom när han var en av Argentinas allra bästa och viktigaste spelare på vägen till ”Los Albicelestes” VM-guld. Ja, han var ju till och med hela turneringens bästa, unga spelare.

Hans mångsidighet på mittfältet kommer vara guld värd för Chelsea, som fått en mittfältare att bygga saker runt i många, många år framöver. En värvning som de ville ha i hela transferfönstret, som de kämpade hela vägen in i kaklet för att få igenom och som de faktiskt fick igenom. En värvning de sannolikt aldrig hade kunnat göra i sommar där de hade fått konkurrera med fler toppklubbar, med största sannolikhet utan en Champions League-plats att erbjuda i den konkurrensen. För det är ju trots allt därför det var så akut ur Chelseas ögon att få till en överenskommelse här och nu, om det så var i transferfönstrets sista sekunder.

Men där någonstans kommer vi till den halvtomma glasanalysen.

För han kostar alltså över 1,3 miljarder kronor och är pengastinna Premier Leagues dyraste spelarköp genom tiderna.

Ville hinna före konkurrensen

Att han skulle bli dyr var inte på något sätt överraskande efter det internationella genombrott han fick under fotbolls-VM och den talang som han besitter. Trots allt får man räkna med att en VM-succé innebär några extra hundra miljoner på prislappen. Lägg därtill att Benfica inte behövde sälja och egentligen aldrig ville sälja (därav att det dröjde som det gjorde).

Och för Chelseas del så fanns som sagt skäl att betala extra för att hinna före konkurrensen till spelarens signatur.

Enzo Fernandez själv? Han förstod givetvis att det var läge att smida medan järnet var varmt och lösa en drömflytt till världens största liga. Om inte han själv hade pushat lika hårt som Chelsea hade detta aldrig blivit av.

Benfica, en av världens skickligaste klubbar på att sälja spelare för höga prissummor, spelade alla sina kort rätt när de bestämt pekade på hans saftiga, men likväl för de rikaste överkomliga, utköpsklausul.

Och vips blev rekordövergången, till och med snäppet dyrare än klausulen men med delbetalningsplan, ett faktum.

En värvning som för Todd Boehly ska vara vad Mookie Betts rekordkontrakt var för Los Angeles Dodgers – för att dra den uppenbara baseboll-referensen som egentligen inte är applicerbar på en helt annan idrottskultur på en helt annan kontinent.

Det är i alla fall en övergång som lämnar en hel del frågor efter sig – för Chelsea alltså.

Vad är planen?

Hade de verkligen spenderat de pengarna om det inte vore för ett par tongivande insatser i en argentinsk landslagströja på en VM-scen? Aldrig i livet.

Hade de verkligen spenderat de pengarna om det inte vore för att Chelsea i dagsläget har rejäla problem i ligaspelet? Aldrig i livet.

Kommer Enzo Fernandez redan nu att vara så tongivande och dominant att han faktiskt kan göra markant skillnad i Chelseas jakt på en topp fyra-placering? Han lär göra dem bättre, men svårt att se det. Precis som alla spelare som övriga januarimiljarder har gett?

Har Chelsea egentligen någon större plan utöver att de medvetet försöker värva unga, lovande spelare på monsterlångakontrakt för att expressgenomföra en generationsväxling, bygga en ny stomme och påbörja någon form av Manchester City-liknande resa? Än så länge är det för tidigt att veta vad detta ska ge på sikt. Och då åsyftas inte bara på planen utan även i bokföringen.

Tvivlar Chelsea på sin egen attraktionskraft i jämförelse med övriga toppklubbar när de gör detta drag i ett januarifönster? Utan tvekan.

Värvningen av Enzo Fernandez är som sagt briljant ur många aspekter – för det är en briljant fotbollsspelare som på sikt kan bli världsledande på sin position.

Men så klart det också är grädden på miljardmoset i ett Londonblått januarifönster som gått i den fullkomliga panikens tecken.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.