Goitom: ”Jag fick vänta länge på AIK”

FOTBOLL

Henok Goitom fick vänta länge.

Riktigt länge.

Till slut kom det han önskade sig mest av allt: ett kontraktsförslag från AIK.

– Vi kom överens eftersom jag inte fokuserade på det ekonomiska, säger anfallaren.

För Henok Goitom var det självklart. Han ville spela för AIK 2017. Så 32-åringen satt lugnt i Stockholm och avvaktade. Anfallaren väntade helt enkelt på ett kontraktsförslag från sportchefen Björn Wesström.

– Jag har varit i Sverige sedan januari. Jag fick vänta länge på AIK. Jag tackade nej till flera utländska klubbar. Bland annat en från Kina.

Men det avgörande beskedet från AIK dröjde. Goitom låg på klubben om en lösning, men fick inget konkret förslag.

– I mitten av februari började jag känna lite stress över att hitta en klubb, eftersom jag inte fick något erbjudande från AIK.

”Borde aldrig ha lämnat AIK”

Då dök ytterligare ett erbjudande från Kina upp – klubben i fråga var Baoding Rongda – och Goitom åkte dit för att bekanta sig med omgivningarna.

– Det var riktigt nära att jag signade i Kina. Men efter några dagar åkte jag hem till Stockholm utan att veta om AIK ens var intresserade av mig, för innerst inne förstod jag att det bara var i AIK jag kan spela med glädje. Till slut kom kontraktet. Hade det inte blivit AIK så vet jag inte vad de hade blivit. Kanske Vasalund... säger han.

Det var en chansning från Goitoms sida, men efter mycket om och men anlände alltså kontraktsförslaget från AIK.

– Nu är det en otrolig glädje att få vara tillbaka i AIK. Jag fick erbjudandet först för några dagar sedan.

Och den här gången kom ni överens?

– Jag och AIK kunde komma överens om ett kontrakt eftersom jag inte la så stor vikt vid det ekonomiska. Jag hade en stor vilja att komma tillbaka till AIK för att hitta glädjen, vilket underlättade förhandlingen.

När 32-åringen ser tillbaka på året som gått är han krass:

– Rent fotbollsmässigt borde jag aldrig ha lämnat AIK. För det är bara i AIK som jag kan gå till träningarna med den glädje som ger mig rätt fokus och koncentration.

”Bemöt hat med kärlek”

Samtidigt ser han tiden i La Liga och MLS som en nyttig läropeng.

– Jag har varit i två olika klubbar (Getafe och San José Earthquakes) och tagit med mig viktiga erfarenheter inför en eventuell tränarkarriär. Jag känner mig lugnare som person och har fått en större inre styrka, säger han och fortsätter:

– Om det är något som jag har lärt mig är det att livet är för kort för att ha massa negativa tankar surrandes i hjärnan. Man ska bemöta hat med kärlek och leva livet med ett leende.

I AIK känner anfallaren att allt faller på plats – familjelivet och fotbollen i en perfekt symbios.

– Jag har allt jag kan önska mig just nu. Jag har en fantastisk fru som jag ser upp till, förstår egentligen inte hur hon klarar av att stå ut ibland. Jag har en fem månader gammal dotter som betyder hela världen. Alla problem försvinner när hon ler, säger han och fortsätter:

– Jag har fått en ny chans att få ta på mig AIK-tröjan igen och höra dånet från läktarna på Friends Arena. Nu är jag så ivrig över att få träffa de gamla lagkamraterna, följa våra nyförvärv och träffa alla trevliga människor runt klubben – som i skymundan – gör ett så fantastiskt arbete.

”Många tycker till utan alla information”

Är AIK bra nog för att ta guld 2017?

– Jag har sett några träningsmatcher och laget ser bättre och bättre ut för varje match som går. Kan vi hitta det offensiva samarbetet så kan det bli ett roligt år.

Många supportrar tycker att det har varit för många turer mellan AIK och dig. Kan du förstå deras frustration?

– Ja, det kan jag förstå. Samtidigt är det många som tycker till om grejen utan att ha all information. Och det ger en skev bild av allt. Men jag kommer inte fokusera på det. Mitt fokus ligger på hur vi AIK-spelare och alla som känner en stark känsla för AIK kan göra 2017 till ett riktigt positivt år.

Toppformen är dock inte riktigt där än. Goitom betonar att man måste skynda långsamt trots att allsvenskan börjar snart och viktiga månader av försäsongen har gått till spillo.

– Men jag vill tacka min vän Ulf Kilman och AIK:s naprapat Luis Oyarzo som tagit hand om min fotbollskropp under vintern. De är goda människor som alltid ställer upp. Även tack till Vasalund som lät mig hålla igång hos de under januari och februari.

ARTIKELN HANDLAR OM