Malmöreportage

Tim Prica om sin pappa: ”Den relationen har vi - inga hard feelings”

Rade Prica blev ligamästare i fyra olika länder

Av: 

Simon Pålsson

MFF:s Tim Prica håller undan Falkenbergs målvakt Hampus Nilsson under matchen 18 augusti.
MFF:s Tim Prica håller undan Falkenbergs målvakt Hampus Nilsson under matchen 18 augusti.

FOTBOLL

MALMÖ. Förväntningarna är höga på MFF-talangen Tim Prica, son till den före detta landslagsanfallaren Rade Prica. 17-åringen själv ser sin nära relation till sin pappa som en stor styrka.

– Min pappa var en grym fotbollsspelare och jag försöker gå i hans fotspår, men ska också försöka bli ännu bättre. Min pappa stöttar mig till hundra procent, säger Tim Prica till Sportbladet.

Grym bollskalle. Helsingborgs Rade Prica, Tim Pricas pappa, spelar mot Elfsborgs Sebastian Holmén under allsvenska matchen mellan Helsingborg och Elfsborg på Olympia i Helsingborg 4 oktober 2015.

I början av augusti 2018 skrev den då 16-årige Tim Prica på ett lärlingskontrakt med Malmö FF över säsongen 2020. Då var tanken att anfallaren skulle träna mer regelbundet med A-laget under hösten, för att efter årsskiftet gå upp i full träning.

Men många MFF-supportrar blev förmodligen bekanta med namnet Tim Prica redan i februari samma år. Då blev anfallaren nämligen MFF:s tredje yngsta A-lagsspelare någonsin när han hoppade in i träningsmatchen mot FC Roskilde på Stadionområdet.

Tim Prica kom till Malmö FF som 12-åring när han och familjen flyttade hem från Tel Aviv. Där hade hans pappa, den före detta landslagsspelaren Rade Prica, spelat ett par säsonger i storklubben Maccabi Tel Aviv.

Rade Prica hade en framgångsrik karriär med ligatitlar i Danmark, Israel, Norge och Sverige. SM-guldet bärgade han med Helsingborgs IF säsongen 1999. Dessutom gjorde han två mål på 14 landskamper.

Att ha en före detta landslagsspelare som pappa gör att förväntningarna höjs på Tim Prica. Det är någonting han själv är medveten om, men som han väljer att se som någonting positivt.

– Jag ser det bara som något positivt. Min pappa var en grym fotbollsspelare och jag försöker gå i hans fotspår, men ska också försöka bli ännu bättre, berättar Tim Prica.

– Min pappa stöttar mig till hundra procent. Han kollar på mina matcher och om han kan kollar han säkert mina träningar också. Han hjälper mig, backar mig och står alltid bakom mina beslut. Han låter mig göra vad jag tycker känns bäst och stöttar mig i det.

Att ha en nära relation till sin pappa ser Tim Prica som en väldig styrka som kan hjälpa hans egen utveckling. När man behöver hjälp och råd skadar det inte att bo under samma tak som en spelare som vunnit mästerskap i fyra olika länder.

– Efter matcherna gillar jag att prata med pappa. Då säger jag till honom att han inte är min pappa just då, nu ska han säga vad jag behöver bli bättre på. Ibland kan det bli att han bara pushar mig, men ofta har han sett saker jag behöver göra bättre och då säger han det. Den relationen har vi, att han känner att han kan säga det utan att det blir några hard feelings. Det är viktigt.

– Han är tydlig med att allting är upp till mig. Så fort jag börjar tvivla på mig själv är det kört. Jag ska tro på mig själv hela tiden. Han säger att han vet att jag kan och att det är viktigt att jag också vet det.

”Föräldrar som idrottat på en hög nivå vet vad det handlar om”

I fotbollsvärlden finns det flertalet exempel på söner till före detta fotbollsspelare som fått egna karriärer på elitnivå. I den allsvenska fotbollen är Simon Thern i IFK Norrköping och August Erlingmark i IFK Göteborg två bra exempel. Tim Prica tror inte att det är en slump.

– Jag tror att det beror på att våra föräldrar vet vad som krävs och hur det är att leva så. Då kan de stötta på ett bättre sätt. Det är verkligen inte omöjligt för andra heller, men det är en fördel att ha en förälder som vet hur det är. De kan förstå hur man känner och veta hur de ska hantera en, oavsett om man kommer hem irriterad från en dålig träning eller kommer hem från en match där man gjort mål.

– Föräldrar som har idrottat på hög nivå vet precis vad det handlar om. Det finns hur mycket som helst att se och lära av. Jag har kollat mycket på min pappa under min uppväxt. Det är klart att jag fastnade för fotboll då.

– Ända sedan jag var liten har folk frågat mig vad jag vill när jag blir stor och jag har alltid svarat fotbollsproffs. Många har skrattat, men jag har hela tiden vetat att jag vill bli det.

”Det är bara positivt att träna med bättre spelare”

Under 2019 har Tim Prica fått knappa 15 allsvenska minuter och ungefär en halvtimme i kvalet till Europa League. Men för egen del känner han ingen stress.

– Min målsättning är att få mer speltid för varje år som går. Nu har jag fått cirka 15 minuter i allsvenskan och en halvtimme i Europa League. Det var mer än vad jag förväntade mig i början av säsongen. Jag är inte mätt än, men speltid är inget som stressar mig. Jag är bara 17 år och har en hel karriär framför mig.

Att Tim Prica får träna med bättre fotbollsspelare varje dag gör att han hela tiden känner att han utvecklas.

– Det är bara positivt att träna med bättre spelare. Jag lär mig någonting nytt varje dag. Gische, Mackan och Antonsson är ofta framme och ger mig små tips.

– För unga spelare går det ofta upp och ner hela. Men det känns bra. Jag känner mig som en i laget och jag är nära att få speltid om jag fortsätter att kämpa. Man får inte glömma att det är de bästa man möter på varje träning. Det är tufft.

– Men det är bara att fortsätta jobba hårt. Jag behöver utveckla allting. Jag är inte klar än. Jag vill till nästa nivå och sen nästa nivå igen. Då behöver jag utveckla många saker steg för steg.

Rade Prica spelade för Helsingborgs IF under två olika sejourer. 1999 vann han också SM-guld med HIF. Men inför torsdagens Skånederby är Tim Prica tydlig med att Malmö FF alltid varit laget för honom.

– Jag har alltid älskat MFF. Min morfar och mormor har alltid hejat på Malmö FF. Det har alltid varit laget för mig. Det blir en speciell match, ett derby. Det är ingenting annat än vinst som gäller. De ska inte komma hit och tro att de kan ta poäng.

– Pappa är på min sida. Han är inte uppvuxen i Helsingborg, han kom ju dit som 17-åring från Ljungby. Han har egentligen bara spelat där. Han har aldrig hejat på dem på det sättet.

Örebros Christoffer Wiktorsson mot Helsingborgs Rade Prica under matchenHelsingborts IF – Örebro SK på Olympia i Helsingborg 24 september 2015.
Tim Prica.
Publisert:

LÄS VIDARE

SPÅKULAN 2020 – MFF: ”Han vinner skytteligan – säljs för massor”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmöreportage

Rade Prica

Malmö FF

Helsingborgs IF

Allsvenskan i fotboll

Tim Prica