Klubben rasar mot förbundet: ”Enormt dåligt”

avMattias Karlsson

Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Genrebild.

Ett disciplinärende i det pågående kvalspelet i fotboll har väckt kraftiga känslor.

– Det är fruktansvärt upprörande, förbundet kringgår regelverket för att skydda sina egna, säger tränaren Björn Tallén.

– De här förhållandena är exceptionella, det är ett extremt undantagsfall, säger juristen Martin Holmgren.

Trosa Vagnhärad vann första kvalomgången till division 2 mot FBK Karlstad.

Spelaren Alige Barrow fick rött kort i den andra matchen mellan lagen och skulle vara avstängd i efterföljande match i nästa omgång.

När Trosa Vagnhärad vann första matchen hemma mot Aspudden-Tellus med 2–1 i den andra omgången startade Alige Barrow matchen och assisterade till segermålet.

Trosa Vagnhärad spelade alltså med en avstängd och otillåten spelare.

Olika beslut från förbundet

Aspudden-Tellus lämnade in en protest till disciplinnämnden som tilldömde laget segern med 3–0.

Trosa Vagnhärad överklagade beslutet till överklagandenämnden som gav tillbaka segern till Trosa Vagnhärad med 2–1.

– Det här har skötts enormt dåligt, som liten förening är vi totalt misshandlade. Så här får vi inte bli behandlade, det här har inte genomförts på ett schyst sätt – det är en jättestor skandal, säger Aspudden-Tellus tränare Björn Tallén.

Trosa Vagnhärad har angett att eftersom de tyckte att regelverket var oklart så vände de sig till Svenska Fotbollförbundets tävlingschef Lars Heimersson.

Efter att ha kontrollerat regelverket ska Lars Heimersson gett besked på sms att den aktuella spelaren var behörig att spela matchen.

– Det är en grundläggande princip att det alltid är klubbens ansvar att kunna regelverket, de har gjort ett administrativt misstag. Samtidigt är det allvarligt och oroande att högsta tävlingschefen inte kan bestämmelserna, förbundet har kringgått de regler som finns, säger Björn Tallén.

”Väldigt speciellt”

Överklagandenämnden anger i sin dom att spelaren inte skulle fått delta i matchen, däremot tycker de att det måste vägas in i bedömningen den rådgivning som klubben fått.

– Vi har utgått från reglementet och precis som disciplinnämnden funnit att spelaren inte var behörig när matchen mellan Trosa/Vagnhärad och Aspuden-Tellus spelades. Men vi har funnit särskilda skäl för en mildare straffbedömning, säger överklagandenämndens ordförande Martin Holmgren.

De tycker att det står klart att Trosa Vagnhärad har fått fel information från fotbollförbundet.

– Förhållandena är exceptionella då klubben har fått ett skriftligt besked via sms från tävlingschefen på fotbollförbundet med klartecken om att spelaren var behörig, det är väldigt olyckligt att de har fått felaktig besked från den mest seniora personen och han beklagar själv sitt misstag. Det är en otroligt central regel att det är klubbarnas egna ansvar att kunna regelverket – men bestämmelserna anger att om det i ett specifikt fall finns särskilda skäl så ska påföljden ändras till en lindrigare bedömning, en straffavgift, säger Martin Holmgren.

Returmatch på lördagen

I reglementet står det också att påföljden för otillåten spelare vid seriespel ska vara förlust i matchen med 3–0, men att det i utslagningsspel ska vara uteslutning av laget.

– Där är det väldigt oklart i reglerna om kvalet ingår under seriespel eller utslagningsspel. Disciplinnämnden har tolkat det som att det är seriespel, överklagandenämndens bedömning är att det mesta talar för att det handlar om utslagningsspel – men oavsett vilket har vi kommit fram till att påföljden ska vara en straffavgift på grund av särskilda skäl, säger Martin Holmgren.

Överklagandenämnden utdömde att segern till Trosa Vagnhärad med 2–1 skulle kvarstå, men att klubben får böta 7000 kronor.

Returmatchen mellan Aspudden-Tellus och Trosa Vagnhärad spelas klockan 16.00 på lördagseftermiddagen.

Aspudden-Tellus meddelar att de kommer att överklaga till riksidrottsnämnden, men de kommer inte att kunna behandla ärendet innan returmatchen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fotboll