Svenska Cupen fotboll (herrar)

Säsongens första seger för offensivt starkt IFK Göteborg

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

GÖTEBORG. IFK Göteborg tog säsongens första seger via 2–0 i Svenska Cupen-premiären mot Västerås.

Spelet var rent gudabenådat tyckte tränaren Poya Asbaghi.

– Vi spelade på Valhalla och August Erlingmark var Oden, säger Blåvittränaren.

Utan seger i någon av de fyra tidigare försäsongsmatcherna rivstartade IFK Göteborg mot ett av sjukdomar försvagat Västerås SK i tävlingspremiären.

Men Blåvitt fick hjälp på vägen av fjolårets tia i superettan.

Först rann en rensning från IFK-måvakten Giannis Anestis förbi hela VSK-försvaret, Giorgi Kharaishvili sprang igenom och rullade ensam med Anton Fagerström enkelt in 1–0 (12).

Yusuf imponerade igen

Vid nästa mål pressade en av planens bästa, Alhassan Yusuf, högt upp, stal boll och släppte till Robin Söder som avslutade snabbt på skyttekungsmanér och placerade in 2–0 (28).

Tobias Sana hade även ett avslut i utsidan av stolpen i en halvlek där IFK Göteborg stundtals visade hög klass i det offensiva spelet.

I den andra halvleken hade hemmalaget stor kontroll över matchbilden utan att rada upp målchanser och stänga matchen tidigt. Lägena kom i slutskedet, åter genom spelaren i en kreativ nummer 10-roll, Tobias Sana.

Pigge Sana svepte ett skott utanför i 75:e minuten, fick ett identiskt men ännu bättre läge några minuter senare med samma resultat.

Matchen slutade 2–0 och det var smickrande siffror för Västerås som inte skapade mycket mot ett Blåvitt som var defensivt solitt, ledda av August Erlinmark i den defensiva mittfältspositionen.

– Det känns väldigt bra att få vinna i första tävlingsmatchen och det är också första matchen där vi får ihop en helhet. Vi var otroligt trygga i vårt försvarsspel, Västerås skapade knappt en målchans. Vi gjorde två mål och hade bud på fler, säger Poya Asbaghi som menade att August Erlingmark var i en egen gudabenådad klass.

Han är Blåvitts gud

– August Erlingmark var klart bäst på plan. Han var fantastiskt. Om det här var Valhalla (idrottsplatsen i centrala Göteborg heter så) så var Agge Oden i dag, säger Asbaghi.

August Erlingmark:

– Första halvlek, ja, hela matchen är ganska bra. Jag kom in i det rätt från början. Det är skönt.

Köper du ditt nya smeknamn, Oden?

– Ett öga, va? Men jag har inte skaffat några korpar än… Jag har tillräckligt med smeknamn redan. Jag vet inte om det är den man vill vara, säger Erlingmark med ett leende.

I sammanhanget kanske även pappa Magnus Erlingmark ska nämnas som i princip gett smeknamn åt en hel spelarkategori – hjälpredorna som kan spela i princip överallt på en fotbollsplan.

ANNONS

Spika favoriterna och se upp för skrällar – tippa helgens toppfotboll på Europatipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

DJUPANALYS 2020 – IFK GBG: ”Den enskilt viktigaste pjäsen”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska Cupen fotboll (herrar)

IFK Göteborg

August Erlingmark

Robin Söder

Tobias Sana

Västerås SK