Ny rättegång i Fifa-härvan

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Flera personer står åtalade, misstänkta för att ha mutat sig till tv-rättigheter till matcher i Copa Libertadores. Arkivbild.
Foto: Liamara Polli/AP/TT
Flera personer står åtalade, misstänkta för att ha mutat sig till tv-rättigheter till matcher i Copa Libertadores. Arkivbild.

Två före detta företagsledare i mediaföretaget 21st Century Fox ställs inför rätta i USA.

De misstänks ha mutat fotbollsledare med miljontals dollar för att få tillgång till fotbollsrättigheter.

Rättegången i Brooklyn, mot Hernan Lopez och Carlos Martinez, inleddes på måndagen. Förutom cheferna på 21st Century Fox anklagas också Gerard Romy, som tidigare varit ledare för ett spanskt mediaföretag, för mutbrott och penningtvätt. Även ett uruguayanskt marknadsföringsbolag inom sport åtalas.

Åklagare menar att de åtalade mutat fotbollsledare för att få tillgång till rättigheter till fotbollsturneringar och matcher. Lopez och Martinez sägs ha mutat fotbollshöjdare inom Sydamerikas fotbollsförbund Conmebol och i utbyte fått rättigheter till bland annat den sydamerikanska klubblagsturneringen Copa Libertadores.

– Det är ett chockerande tunt fall. Mr Lopez kan knappt vänta på att försvara sig vid rättegången, säger Hernan Lopez advokat Matthew Umhofer.

Romy ska ha mutat ledare i Karibiens fotbollsförbund och Centralamerikas fotbollsförund för att få rättigheter till kvalmatcher.

Amerikanska åklagare inledde sin korruptionsutredning kring Internationella fotbollsförbundet Fifa 2015. Mer än 40 personer har hittills åtalats och minst 26 har erkänt sig skyldiga till brott. De flesta misstankarna har rört fotbollshöjdare i Sydamerika samt Concacaf (Nord- och Centralamerika samt Karibien) som tagit emot mutor för att ge tillgång till tv-rättigheter till VM-kvalmatcher och andra stora turneringar och matcher.

Publicerad: