Förlust i LFC-återkomsten för Nilla Fischer

ESKILSTUNA. Nilla Fischer är tillbaka i svensk fotboll – men hon fick inte alls den återkomst hon hade hoppats på.

Eskilstuna vann med 2–0, och landslagbacken var besviken på hur målen gjordes.

– Vi släpper in två mål som vi inte ska släppa in, säger Fischer, i en intervju om trädgårdsarbete, konstgräs och reaktionerna efter VM.

Senast Nilla Fischer, 34, spelade klubblagsfotboll på svensk mark var 2013, och under sina år i Tyskland vann hon bland annat tre ligaguld och en Champions League-titel. Borta mot Eskilstuna drog Fischer på sig LFC-tröjan igen, men det blev inte alls den comeback hon hade tänkt sig.

Eskilstuna vann efter att Linköping släppt in två mål inom sex minuter i slutskedet av första halvlek.

– Jag tycker det är en jämn match, men vi släpper in två mål som vi inte ska släppa in. Efter ett inkast och efter en offensiv hörna. Det känns onödigt. Annars är det jämnt, utan att något lag har särskilt många chanser, säger hon.

Hur ser du på målen ni släpper in?

– Det första är ett inkast, där de inte ska få komma till ett så lätt inlägg och i boxen måste vi få undan bollen. Sedan var det en omställning på hörna, och den vet jag inte hur vi står. Den får vi kolla på, säger Fischer.

Är det extra frustrerande att ni förlorar på att ni släpper in två onödiga mål?

– Oavsett är det frustrerande att förlora. På ett sätt är det lättare att förlora om man känner att man är det sämre laget, och bla bla. Men en förlust svider oavsett, säger 34-åringen.

För Fischer var det här första gången på drygt 5,5 år som hon spelade i damallsvenskan, och i början av matchen glömde hon nästan bort att det inte var i Tyskland hon spelade.

– I Wolfsburg brukade jag prata ihop mig med spelarna som pratade svenska och göra någon hemlig variant, men jag kom på att det funkar inte här. Jag var där i hjärnan, men som tur var sa jag inget, säger Fischer och skrattar.

– Men det känns kul att vara tillbaka.

”Vet inte vad jag hugger ner”

Fischer var en av fyra spelare i LFC som var med i det svenska laget som tog VM-brons för några veckor sedan, och Fischer har märkt av att det var ett mästerskap som engagerade svenskarna.

– Jag har varit någon gång på stan och på Maxi och då är det många som kommer fram och gratulerar och småsnackar. Det är kul att folk har följt det, säger Fischer.

Vad har du gjort sedan du kom hem?

– Först hade jag en skön vecka med familjen. Jag har tagit det lugnt, varit ute i trädgården. Sedan har jag försökt lära känna spelarna och coacherna i laget. Det har varit spännande, säger Fischer.

Har du gröna fingrar?

– Nej, tyvärr. Jag tycker om att vara ute, men jag vet inte vad jag hugger ner eller planterar, säger hon.

En stor snackis inom svensk fotboll det senaste dygnet har varit EU:s förslag att förbjuda konstgräsplaner som innehåller vulkaniserat gummi från och med 2022. Något som Nilla Fischer kommenterar så här:

– Jag är inget fan av konstgräs, det är inget att sticka under stolen med. Jag hade tyckt det var trevligt med gräs. Men det här förslaget skulle såklart drabba många kommuner, fotbollslag och skolor. Det klart det kommer att drabba Sverige hårt om det blir så. I så fall kanske EU kan komma med någon ekonomisk support, men jag vet inte alls hur det ser ut, säger Fischer.

Tappar i toppen

Inför den här omgången var Linköping ett av fyra lag som låg på 14 poäng, en poäng bakom ledande Kopparbergs/Göteborg. I och med förlusten tappar Linköping lite i toppstriden, och är nu fyra poäng från förstaplatsen.

– Det är tajt och tufft, vilket är roligt. Sedan får man komma ihåg att det är 14 matcher kvar, och många poäng kvar att spela om. Men jag kan inte säga annat än att det hade varit bättra att vinna när de andra topplagen vann, säger Fischer.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.