Guide: Så är läget i topplagen inför omstarten

Efter ett succéartat VM för svensk del drar Damallsvenskan igång igen.

I tabelltoppen är det fem klubbar inom en poäng – och här är senaste nytt i topplagen inför omstarten.

Kopparbergs/Göteborg FC

Tabellplacering: 1

Nyckelspelare: Elin Rubensson, mittfältare, Emma Berglund, försvarare, Pauline Hammarlund, anfallare.

Nyckelmatcher I höst: Piteå IF hemma (31 juli), Linköpings FC borta (4 augusti), Rosengård hemma (15 september).

Kommentar: Förstärkte sitt lag genom att plocka in mittbacken Emma Berglund från PSG i slutet av maj, men nyförvärvet får vänta på debuten då hon har dragit på sig en lårskada. Dessutom lär de få klara sig utan både Amanda Johnsson Haahr samt lagkaptenen Beata Kollmats, som har problem med sitt knä: ”Det skulle förvåna mig om hon spelar. Vi vill inte chansa”, säger tränaren Marcus Lantz.

Citatet: ”Under VM-uppehållet hade vi sju, åtta spelare på träningarna, utan målvakt. Det blir roligare när man är fler, men samtidigt ska vi vara glada att vi har många landslagsspelare. Men man vet själv att det inte är särskilt roligt att träna så många veckor utan målvakt, men de har inte gnällt. Men nu börjar övningarna som man kan göra på sju spelare ta slut”, säger tränaren Marcus Lantz och skrattar.

FC Rosengård

Tabellplacering: 2

Nyckelspelare: Caroline Seger, mittfältare, Sanne Troelsgaard, anfallare, Lisa-Marie Utland, anfallare.

Nyckelmatcher I höst: Piteå borta (25 augusti), Kopparbergs/Göteborg borta (15 september), Linköping hemma (13 oktober).

Kommentar: FC Rosengård startar om mot Växjö, och man gör det utan Jessica Samuelsson. Tränaren Jonas Eidevall meddelar att hon har stegrat sin träning, men hon kör ännu inte för fullt. Dessutom saknas målvakten Emma Lind, som har några veckor kvar av sin rehab (knä). Sedan våravslutningen mot Linköping har Rosengård plockat in två nya spelare – Jelena Čanković, 23, och ytterbacken Sofie Svava, 19.

Citatet: ”Vi har bytt några spelare och kan inte leva på gamla meriter. Det gäller att ha respekt för den situationen och bygga på vecka för vecka, och ta kliv. Det är ingen unik situation som vi är i, utan det är många lag som är i samma läge. Ska vi vara där vi vill vara ska vi vara både bättre och snabbare än de andra”, säger Rosengårds tränare Jonas Eidevall.

Linköpings FC

Tabellplacering: 3

Nyckelspelare: Nilla Fischer, försvarare, Stina Blackstenius, anfallare, Lina Hurtig, anfallare.

Nyckelmatcher I höst: Piteå hemma (28 juli), Kopparbergs/Göteborg FC borta (4 augusti) Rosengård borta (13 oktober).

Kommentar: Det har hänt en del hos Linköping senaste tiden. Kosovare Asllani har lämnat för CD Tacón, men in har en annan landslagsspelare kommit – Nilla Fischer. Efter drygt fem år utomlands är 34-åringen nu tillbaka i Linköping, och enligt tränaren Olof Unogård har hon sett ”otroligt bra ut” sedan hon anslöt. Det är frågetecken för Anna Rakel Pétursdottir och Elin Landström, men ”resten ska var okej”, enligt tränaren Unogård.

Citatet: ”Nilla har sett otroligt bra ut. Spelmässigt bidrar hon med saker vi inte har haft i backlinjen. Sedan har hon en naturlig pondus”, säger Linköpings tränare Olof Unogård.

Vittsjö GIK

Tabellplacering: 4

Nyckelspelare: Sabrina D’Angelo, målvakt, Michelle De Jongh, mittfältare, Sandra Adolfsson, försvarare.

Nyckelmatcher I höst: Rosengård hemma (31 juli), Linköping borta (18 augusti), Kopparbergs/Göteborg FC borta (29 september).

Kommentar: Vårens överraskning i Damallsvenskan. Slutade nia i fjol, bara två poäng ovanför strecket, men har gått starkt i inledningen av säsongen – mycket tack vare en stark defensiv. Bara släppt in tre mål, vilket är bäst i hela ligan. Nu ställs de mot Kopparbergs/Göteborg och man får göra det utan Catherine Bott. Den 23-årige backen bröt armen under Nya Zeelands VM-match mot Kanada. Hon är tillbaka lite i träning, och ska röntgas igen under nästa vecka.

Citatet: ”Tjejerna gjorde en fantastiskt vårsäsong. Vi har som huvudmål att säkra nytt kontrakt. Vi tog 14 poäng på sju matcher och spelade bra. På ett sätt var det synd att det blev uppehåll, men vi vet att vi med en bra prestation kan slå alla lag i serien”, säger Vittsjötränaren Stefan Ekstrand.

Piteå IF FF

Tabellplacering: 5

Nyckelspelare: Madelen Janogy, anfallare, Nina Jakobsson, anfallare, Julia Karlernäs, mittfältare.

Nyckelmatcher i höst: Rosengård hemma (21 augusti), Vittsjö hemma (14 augusti), Kopparbergs/Göteborg hemma (12 oktober).

Kommentar: Fjolårets mästarklubb inledde den här säsongen starkt och norrbottningarna är än en gång med i toppen av Damallsvenskan. När serien nu gör omstart möter de KIF Örebro, som ligger en placering och en poäng bakom Piteå. På frånvarolistan hittar vi fortfarande Elin Bragnum (fotskada). Mittfältaren Johanna Antti gjorde ett ingrepp i menisken i somras och är med och tränar, men hon är ännu inte helt redo för spel.

Citatet: ”Det är många lag i toppen som visade bra form under våren, och jag tycker att vi gjorde en bra vårsäsong. Totalt sett kändes vi stabila. Jag hoppas att vi kan flytta fram våra positioner, som vi brukar göra under våren ”, säger Piteås tränare Stellan Carlsson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.