AIK riskerar hårda straff av Uefa

avMattias Karlsson

Åskådare sprang längs plan och bengaler eldades på läktarna.

AIK riskerar nu både att spela inför tomma läktare och betala miljonböter.

– Vi har inlett en intern utredning själva, vi kan inte lägga någon energi på hur Uefa hanterar ärendet, säger AIK:s biljett- och marknadschef Fredrik Söderberg som är den som uttalar sig i klubben efter händelsen.

Innan förlängningen i Champions League-kvalet mellan AIK och Maribor från Slovenien på Friends Arena så utbröt kaos.

Ett 20-tal personer från AIK:s läktarsektion tog sig över avspärrningar, sprang längs hela långsidan mot en bortasektion, kastade föremål och knuffade på vakter.

Enligt uppgifter ska de slovenska åskådarna ha tagit en AIK-banderoll som de vecklade ut och som de tillrusande personerna ska ha fått tillbaka.

AIK:s huvudtränare Rikard Norling och lagkapten Henok Goitom sprang till platsen och fick åskådarna att återvända till sin sektion.

Kravallpolis från utanför arenan tillkallades men ingen person omhändertogs på plats.

I samband med matchen eldades också otillåtna bengaler i större omfattning vid upprepade tillfällen på AIK:s sektioner.

”Beklaglig situation”

– Vi kan inte kommentera något om händelseförloppet. Det vi kan konstatera är att det är en beklaglig situation där publik befinner sig på innerplan och bortasupportrar på en avstängd sektion över ”norra stå”, vi har därför inlett en intern utredning som jag inte kan ger några mer detaljer kring nu, säger Fredrik Söderberg.

Hur genomför ni en sådan här utredning?

– Vi går igenom hela vårt interna säkerhetsarbete för att se var och hur vårt matcharrangemang har brustit, det är helt klart flera parametrar som bidrar. Vi samarbetar med flera olika underleverantörer för att kunna genomföra ett sådant här arrangemang.

Matchdelegaterna på plats från det europeiska fotbollförbundet Uefa rapporterar vad de har observerat på plats utan att göra några egna värderingar.

Matchrapporten skickas till en disciplinär enhet hos Uefa som också tar in yttrande från klubben innan de vidtar eventuella påföljder eller utdelar varningar, hänsyn tas också till hur matcharrangemangen fungerat historiskt sett.

Uefa uttalar sig inte innan beslut om specifika incidenter och kan heller inte några besked om när en eventuell dom kommer.

1 av 3 | Foto: Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN

MFF fick höga böter

I första hand tilldelas böter, men i straffskalan finns också att tvingas spela kommande matcher utan publik vilket bland annat innebär ett stort inkomstbortfall.

Malmö FF fick tidigare i år böta 600.000 kronor till Uefa för att pyroteknik använts i hemmamatchen mot Chelsea i 16-delsfinalen i Europa League, plus 130.000 för att det också hade använts pyroteknik på bortasektionen i mötet på Stamford Bridge i London.

Chelsea fick också böta drygt 100.000 kronor för att en åskådare hade sprungit in på plan.

Det förekom även pyroteknik på AIK:s sektion i bortamatchen mot Maribor.

AIK vann tisdagens match med 3–2 och mötet slutade sammanlagt 4–4, Maribor gick vidare i Champions League-kvalet tack vare fler mål på bortaplan.

För AIK väntar nu i stället tredje kvalrudan i Europa League där vinnaren mellan Partizani från Albanien eller Sheriff Tiraspol från Moldavien väntar (de möts på Sheriff Stadium i kväll och Tiraspol har 1–0 från första matchen).

Matcherna i den kommande kvalomgången spelas torsdagarna 8 och 15 augusti, AIK kommer att inleda på bortaplan.

– Det är match redan i nästa vecka och det är de här matcherna vi fokuserar på nu att kunna genomföra på bästa sätt. Vad Uefa gör är inget vi kan påverka, säger Fredrik Söderberg.


PODD: Aftonbladet Daily om konflikten mellan polisen och fotbollsfans

Aftonbladet Daily om den pågående konflikten mellan polisen och fotbollssupportar och försöker reda ut vad som ligger bakom slitningarna.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

ARTIKELN HANDLAR OM