Bajens biljettkaos i guldjakten

avEmil Eiman Roslund, Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Publikkapaciteten i Hammarbys sista match dras ner.

Då måste klubben flytta på supportrar och erbjuda återköp av biljetter.

– Det blir en kollektiv bestraffning mot oskyldiga som inte har begått någon lagöverträdelse överhuvudtaget, säger säkerhetschefen Göran Rickmer.

Polisen agerar inför den sista omgången i allsvenskan när guldstriden ska avgöras. Förutom att AIK får 500 färre ståplatser hemma mot Gif Sundsvall kommer även Hammarbys publikkapacitet att minskas hemma mot Häcken när klubben jagar guld.

Ett sent beslut från polisen tvingar Hammarby att ändra kring 1000 av arenans platser. Supportrar kommer bli erbjudna en ny plats på arenan, alternativt att deras biljetter köps tillbaka av klubben.

– Eftersom polisen inte har kunnat ge något besked har vi släppt biljetter utifrån vad vi har fått gissa oss till. Vi har fortfarande inte fått det formella beslutet, utan det är ett informellt beslut som vi får anpassa oss till. Det medför nu att vi är tvungna att flytta på folk, alternativt köpa tillbaka biljetter. Det i sin tur medför att vi har åskådare som inte kan gå på fotboll, säger säkerhetschefen Göran Rickmer och fortsätter: 

– Det blir en kollektiv bestraffning mot oskyldiga som inte har begått någon lagöverträdelse överhuvudtaget. För mig blir det en villkorstombola.

”Gjort en kovändning”

Enligt Rickmer är det egentligen fler än 1 000 supportrar som drabbats.

– Vi har redan från början tagit bort publik, men det har de tydligen glömt bort. Så egentligen handlar det om mer än 1 000 platser eftersom vi hade kunnat starta på högre höjd. Men man har gjort en kovändning hos polisen. 

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

”Den senaste publikneddragningen, totalt 1 150 personer på Norra övre ståplats gjordes mot Malmö den 20 oktober, anledningen var säkerhetsläget i tidigare match. Vi har meddelat Hammarby att vi ej har för avsikt att göra ytterligare neddragning till matchen mot Häcken. Tillståndsansökan inkom från Hammarby i måndags, denna är nu ute på remiss hos lokalpolisområde Globen. När vi får yttrande från dem, så kommer vi att utfärda ett beslut.”, skriver polisens rättsavdelning till Sportbladet i ett uttalande.

Rickmer är frustrerad över situationen. 

– Det här kommer inte lösa några pyroteknikproblem. Det vet alla om, inklusive polisen, säger han och fortsätter: 

– Vi har att göra med en statlig myndighet som är halvmilitärisk. De som jobbar på golvet förstår och håller med, men uppåt, de som aldrig är ute på fältet, de tar inte hänsyn. De tittar bara på att vidta åtgärder och inte att det faktiskt reell effekt. Det blir jättesvårt för oss att förhålla oss till det.  

Sportbladet har varit i kontakt med polisen och inväntar svar.

  • I en tidigare version av texten stod det felaktigt att fans tvingas till återköp av biljetter som följd av ändringen

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM