Fler svenska EM-biljetter än tidigare

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:

Landslaget får bra läktarstöd i sommarens fotbolls-EM. Svenska fans kan tilldelas upp mot 10 000 platser till varje gruppspelsmatch.

En högre siffra än i tidigare mästerskap, enligt Supporterklubben.

Europeiska fotbollsförbundet Uefa har ännu inte officiellt meddelat hur många biljetter som tilldelas de deltagande ländernas fotbollsförbund.

Till alla 51 EM-matcher ska cirka tre miljoner biljetter fördelas, varav 1,5 miljoner var öppna för ansökan i somras.

Nu, mellan den 4 och 18 december, fortsätter försäljningen med över 1 miljon biljetter till de 20 redan klara länderna. Fyra länder tillkommer i vår.

Större arenor

Av tilldelningen till Svenska fotbollförbundet (SvFF) hamnar runt 80 procent hos Supporterklubben, som är officiellt knuten till landslaget. Resten läggs undan åt sponsorer, distrikt, klubbar och föreningar.

Den svenska biljettilldelningen är ”väldigt väl tilltagen”, säger Christoffer Lund, Supporterklubben-ansvarig, till TT:

– Bättre än vad det har varit de senaste mästerskapen, det blir mellan 5 000 och 10 000 supporterklubbsbiljetter till Sveriges matcher.

Orsaken är att nästa års EM avgörs på större arenor. Störst är Wembley i London där semifinalerna och finalen avgörs inför 90 000 åskådare.

1 av 2 | Foto: Maja Suslin/TT
Den gula väggen av svenska fans under fotbolls-VM i Ryssland förra året. Arkivbild.

Bara medlemmar

För att kunna ansöka om biljetter till Sveriges matcher krävs ett så kallat guldmedlemskap i Supporterklubben. Det kostar 200 kronor om året.

Hälften av Supporterklubbens biljetter går till medlemmar med högst lojalitetspoäng (byggt på hur många landskamper man varit på de senaste fem åren).

– Den andra hälften lottas ut bland alla guldmedlemmar oberoende av lojalitetspoäng så att alla har en chans att få biljett, säger Christoffer Lund och påpekar att först till kvarn inte gäller under ansökningsperioden.

Supporterklubben har i dag cirka 14 000 medlemmar.

– Det är jättesvårt att säga nu hur många lojalitetspoäng som behövs för att få biljett i den första tilldelningen, säger Christoffer Lund.

Enormt tryck

All försäljning sker via en ny biljettapp. Det kommer inte att finnas pappersbiljetter. En guldmedlem kan köpa max fyra biljetter och övriga måste också vara medlemmar.

Över hälften av biljetterna ligger i den billigaste kategorin och kostar drygt 300 kronor (i Baku, Bukarest och Budapest) eller drygt 500 kronor (övriga städer). Biljettpriserna varierar mycket och Christoffer Lund spår ett snittpris runt 800–1 000 kronor.

Vid sommarens biljettsläpp var intresset enormt. Uefa fick in 19,3 miljoner ansökningar till den halvannan miljon biljetter som fanns tillgängliga. Biljetterna lottades slumpmässigt ut. Uefa har inte informerat om hur många köpare som kom från Sverige, enligt Christoffer Lund.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Fotboll