Ballon d’Or

Hegerberg fyra efter VM-bojkotten

”Att bli fyra är motiverande”

Av: 

Johanna Frändén

FOTBOLL

PARIS. Förra året blev hon historisk första mottagare av Ballon d’Or på damsidan.

Efter VM-bojkotten i somras kom Ada Hegerberg på fjärde plats i år.

– Det är motiverande, jag vet att jag har mycket att ge de närmsta åren, säger norskan till Sportbladet.

Det har varit ett händelserikt år för Ada Hegerberg. I maj avgjorde hon Champions League-finalen för sitt Lyon mot Barcelona med ett hattrick. I juni och juli fungerade hon som expert i franska medier när Norges landslag spelade VM i hennes andra hemland. Men någon bitterhet eller ånger över det märktes inte efter Ballon d’Or-galan i Paris.

– Jag är stolt över damfotbollen, det borde alla vara. Det handlar om att göra små genombrott hela tiden. Utmaningen nu är att upprätthålla intresset från ett mästerskap i klubbarna.

”Handlar om mycket mer”

Ada Hegerbergs Olympique Lyonnais har vunnit franska ligan tretton år i rad och dominerat också i Europa. Hon välkomnar att fler klubbar satsar nu, men höjer också en varnande finger.

– Man kan vara lite kritisk kring det där, det pratas mycket, men följs det alltid av ”action”? Jag tror att vi alla här är lite pionjärer på olika platser, vi måste alla göra jobbet för att det ska bli förändring och bära sporten i rätt riktning. Det handlar inte bara om att spela längre utan om mycket mer, vilket är en motivation för alla.

Du är nöjd med din fjärdeplacering i kväll?

– Ja, absolut. Det är stort. Jag har självklart höga ambitioner och det är speciellt att komma hit efter att ha vunnit Ballon d’Or förra säsongen. Det handlar inte om att göra något revolutionerande, utan att fortsätta hålla sig på toppen. Och att bli fyra är motiverande. Jag vet att jag har mycket kvar att ge de kommande åren.

”Hon var avgörande”

Vad säger du om Megan Rapinoe som vinnare?

– En knalltuff kvinna. Om man inte blir inspirerad av henne så vet jag inte. Hon var avgörande i VM och använde sig också av VM. Visst kan man spela bra fotboll och inte göra något mer av det, men hon har verkligen gjort något mer av det och hon gör det inte för sig själv utan för hela sporten. En sån kvinna gör skillnad, säger Hegerberg till Sportbladet.

ANNONS

Vad betalar du för din bilförsäkring? Jämför och pressa priset här!

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert:

LÄS VIDARE

Frändén: Ballon d’Or var precis som vanligt: Glammig, spännande och lite problematisk

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ballon d’Or

Ada Hegerberg

Megan Rapinoe

Olympique Lyonnais

Lyon