Åtalades efter målfirande – tror på friande dom

avAnton Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Rättegången mot de tre Elfsborgfansen som firade ett avgörande mål med spelarna nedanför läktaren mot Kalmar har avslutats.

Nu tror och hoppas försvaret på en friande dom.

– Det vore stötande att man skulle kriminalisera målfirande mellan supportrar och spelare, säger försvarsadvokaten Abraham Zeito.

När Boråsprodukten Marokhy Ndione gjorde 2–1 i den fjärde tilläggsminuten mot Kalmar 29 juli 2019 firade han på läktarstaketet framför de egna supportrarna med flera lagkamrater i ryggen.

Tre supportrar – Anders Hultin och ytterligare två män, 33 och 27 år – hoppade ned en och en halv meter och kramade om spelarna bakom målet, direkt vid läktaren.

De tre supportrarna åtalades för brott mot ordningslagen och under fredagen togs åtalet upp i Borås tingsrätt.

”Var nervös innan”

När Sportbladet når Anders Hultin efter rättegången har han en bra känsla i kroppen.

– Vi hade mycket att gå på kändes det som. Sen får vi se vad domaren tycker. Jag var nervös innan men det kändes bra när jag gick därifrån, säger han.

Vad tror du om att frias helt?

– Det är min förhoppning. Jag gissar och räknar med att det ska gå under ringa fall så att vi blir straffria helt enkelt. Ser inte rimlighet i något annat. Jag hoppas att domaren har samma uppfattning.

”Glädje är till för att delas”

Domen avkunnas 31 januari. Åklagaren yrkar på 30 dagsböter, men även advokaten Abraham Zeito tror på en friande dom.

– Någonstans skulle en fällande dom innebära att det signalerar för samhället att man inte ska få dela speciella och unika ögonblick utav glädje. Glädje är till för att delas och därför både hoppas och tror jag på en frikännande dom. En fällande dom skulle innebära att man förbjuder att man ska få dela speciella ögonblick med varandra, säger han.

”Extremt stor skillnad”

Borås tidning skriver i sin direktrapportering från rättegången att åklagaren använde sig av två avgöranden i Svea Hovrätt – bland annat ett från Friends arena som olovligen beträdde ett område – i sitt slutanförande.

Abraham Zeito anser dock att det de tre Elfsborgsupportrarna står åtalade för skiljer sig rejält.

– Man ska döma enskilt i varje fall. I det här fallet söker sig spelarna till supportrarna för att dela glädjen med dem. Det är inte tvärtom att supportrarna springer in för att störa ordningen. Här springer spelarna till supportrarna. Det är en extremt stor skillnad, säger han.

Sportbladet har sökt kammaråklagaren Martin K. Svensson.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM