Hyllar Bajens nyförvärv: ”Han är en mini-Messi”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: HAMMARBY FOTBOLL / BILDBYRÅN

FOTBOLL

Hur bra är egentligen Bajens supertalang Sander Svendsen?

Sportbladet frågade Mattias Moström – svensken med över tio år i norrmannens moderklubb.

– Sander är en mini-Messi. Jag var överraskad att Hammarby lyckades ta honom, säger Moström.

Mattias Moström
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Mattias Moström

Den offensive mittfältaren Sander Svendsen är bara nyss fyllda 20 år. Ändå hann norrmannen med över 100 matcher för Molde i den norska högstaligan innan han i fredags skrev på för Hammarby.
I Norge höjdes det omedelbart upprörda röster om försäljningen. Hur kunde Molde släppa en av sina största talanger till en allsvensk mittenklubb för bara ett par miljoner kronor?

Mattias Moström, svensken som spelat för Molde sedan 2007, tillhör den överraskade skaran.

– Jag är helt enig. Det är här är ett ordentligt kap från Hammarbys sida.

Rankades som en av Europas bästa

Svendsen debuterade för sin moderklubb som 15-åring och är den yngste spelaren någonsin att vinna den norska ligan. I våras rankade Tuttosport Svendsen som en av Europas 98 största talanger i tävlingen ”Golden Boy”.

– Det var kul såklart. Coolt att få vara med på samma lista som många stora namn. Men jag fokuserar på det som händer på fotbollsplanen, säger Svendsen till Sportbladet.

Mattias Moström tror stenhårt på sin gamla lagkamrat.

– Först och främst är det en fantastisk person. Ödmjuk, seriös – men också rolig. En bra vän.

Jämför honom med Messi

Som spelare då?

– Han har det mesta som en offensiv spelare behöver. Väldigt teknisk, men har också blivit starkare de senaste åren. Dessutom skjuter han med båda fötterna och har ett bra avslut. Jag skulle vilja kalla honom för Mini-Messi, säger Mattias Moström och fortsätter:

– Förstå mig rätt. Han är inte en Messi, men de liknar varandra på planen. Han är väldigt fin på små ytor, tar sig förbi sin motståndare och sen ett snabbt avslut.

Har karriären gått spikrakt uppåt för honom?

– Inte direkt. Han har ju varit här sedan knatteåren och tagit sig upp i nivåerna. Inte alltid varit helt ordinarie. Jag tror verkligen att han behövde ett miljöombyte eftersom han fastnat lite i Molde. Han behöver nya lagkamrater, en ny tränare som skriker på honom och en annan miljö.

Om Hammarby: ”Ett smart val”

Hur ser du på att Molde släpper honom?

– Jag har sagt länge att han behöver ett miljöombyte, men det är såklart tråkigt att vi förlorar honom. Jag hade gärna haft kvar Sander.

Är Hammarby rätt val för honom?

– Jag tycker det är smart, även om jag blev lite överraskad. Det var flera utländska klubbar som visade intresse, men Sander slänger sig inte ut för vad som helst. Jag är helt övertygad om att han kommer göra mycket bra ifrån sig där. Så länge han inte gör mål mot AIK är jag nöjd, avslutar Moström, med bakgrund i klubben, och skrattar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.