Linnér: ”Visade på mental styrka”

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYR N
Oscar Linnér
FOTBOLL

Oscar Linnér, 20, har vaktat AIK-målet i en halv säsong.

Nu berättar talangen om den tuffa starten och stödet från de äldre lagkamraterna.

– Jag visade mental styrka genom att rycka upp mig och komma igen, säger han.

När Patrik Carlgren lämnade AIK efter förra säsongen innebar det att klubben fick hitta en ny förstemålvakt.

Valet föll på unge Oscar Linnér. Blott 20 år gammal fick han förtroendet att vakta målet och har under säsongen lyckats hålla nollan hela tolv gånger.

”Turbulent start”

Men målvakten fick inte direkt en dröminledning på det nya jobbet. I mötet med Jönköpings Södra i våras blev han syndabock efter två tveksamma ingripanden.

– Det var en lite turbulent start för egen del, konstaterar Linnér, som fick mycket kritik efter den matchen.

– Det försvårade allt, det var ett hinder på vägen helt enkelt som man var tvungen att vara stark för att ta sig förbi.

Numera ser han tillbaka på den tunga perioden som lärorik och utvecklande.

– Jag tycker att jag visade mental styrka genom att rycka upp mig och komma igen så det är skönt att ha den erfarenheten nu i ryggen, att man kan hantera såna situationer, säger Oscar Linnér.

– Sedan har jag fantastiska människor runt om kring mig, det är ett härligt gäng att vara runt.

”Enormt AIK-hjärta”

En av de mest rutinerade AIK:arna, Nils-Eric Johansson, hyllar Linnérs inställning.

– Han har ett enormt AIK-hjärta och sådana killar vill man ju bara pusha fram och ge chans på chans. Det är en jättefin kille som jobbar hårt varenda dag, det är kul att se sådana, säger Johansson.

I Europa League-mötet med bosniska FK Zeljeznicar var Johansson framme och diskuterade med den unge målvakten vid flera tillfällen, bland annat sedan han knuffat till en motståndare.

– De tyckte att jag borde ha varit lite mer taktisk i slutet, när jag knuffade till deras spelare. ”Nisse” var lite irriterad då, säger Oscar Linnér.

– Jag har inte riktigt erfarenheten av såna här situationer så det är extremt betydelsefullt att få deras hjälp. Fan, det är inte kul när de skriker på en men samtidigt är det väldigt värdefullt så jag är tacksam över att de orkar engagera sig i min utveckling.

”Här för att lära sig”

Nils-Eric Johansson menar att det är viktigt att ligga på de unga spelarna.

– Vi vill att han ska lära sig och han måste lära sig snabbt. Det handlar om allt, han är ung och det gäller alla spelare, oavsett om det är Alexander Isak eller Perry, du är här för att lära dig, säger Johansson och tillägger:

– Gör du inte det så kanske man tappar sin plats. Så vi försöker hjälpa honom hela tiden och jobbar med honom enormt mycket.

ARTIKELN HANDLAR OM