”Spelare med ett enormt civilkurage”

FOTBOLL

Ett matchfixningsförsök skakar svensk fotboll. 

Nu berättar AIK om skandalen.

– Vi kan konstatera att vi har spelare i truppen som är enormt rakryggade med ett enormt civilkurage, säger sportchefen Björn Wesström.

– Vårt allra viktigaste uppdrag just nu som supportrar är att backa spelaren och vår klubb, som verkligen visar ryggrad och agerat på ett föredömligt sätt, säger AIK:s supporterklubbs presskontakt.

På onsdagen meddelade Svenska fotbollförbundet att kvällens stormatch mellan IFK Göteborg och AIK ställs in efter ett matchfixningsförsök. En AIK-spelare ska ha erbjudits en ”väldigt stor summa pengar” och dessutom utsatts för förtäckta hot. 

– Det är en historisk usel och unik situation som uppstått. Vår strategi är att bedriva vardaglig verksamhet nu men vi har också tagit extern hjälp i form av personer som ska hjälpa oss att processa det som nu är en realitet. Att spelare blir kontaktade för att försöka påverka resultat. Vi ska komma ut på ett starkare och ädlare sätt än de som försöker påverka oss, säger AIK:s sportchef Björn Wesström.

”Kommer bli mycket titta över axeln”

IFK:s sportchef Mats Gren gick på förmiddagen ut och sa att det var en av AIK:s målvakter som utsatts. AIK ville inte kommentera uppgifterna som Gren sedan tog tillbaka.

– Det är inget som vi ger oss in i här och nu, säger Wesström som dock är stolt över sina spelare.

Foto: BIldbyrån
Wesström.

– Vi kan konstatera att vi har spelare i truppen som är enorm rakryggade med ett enormt civilkurage. Det ska vi ta fasta på.

Wesström fortsätter: 

– Det kommer bli mycket titta över axeln men vi tror att det måste få vara så för en liten stund. Det här är en unik situation som kräver unika åtgärder men också ett klimat där man måste få vara öppen och lasta av sig sina fördomar för att sen landa i en gemensam värdegrund som ger oss möjlighet att komma fram.

På presskonferensen fick polisens representant Fredrik Gårdare frågan om hur han ser på att låta spelaren i fråga prata i media.
– Det är viktigt att vi kan vara öppna med det vi kan vara öppna med men så långt det går vill vi ha en sekretess kring utredningen. Vi vet att när du tar fram de brottsdrabbade i media innebär det en betydligt störres press även på familjen, släkt och vänner, säger han.

Hur ser du på att Mats Gren gått ut med spelaren offentligt?
– Jag har inte sett detta uttalande och jag kan bara säga att vi från polisens sida inte vill att de drabbade ska förekomma offentligt om inte de själva vill. Men det är först då när de verkligen vill. 

Foto: Bildbyrån

”Backa spelaren”

Många AIK-supportrar var redan på väg till Göteborg för match, men fick vända tillbaka.

– Besvikelsen för att matchen ställs in är ingenting i jämförelse med känslan av att svensk fotbolls allra högsta nivå drabbats av matchfixningsförsök, säger supporterklubbens presskontakt Elvira Eriksson och fortsätter.

– Jag tror att att vi alla står bakom beslutet att skjuta på matchen. Vårt allra viktigaste uppdrag just nu som supportrar är att backa spelaren och vår klubb, som verkligen visar ryggrad och agerat på ett föredömligt sätt. Det är vårt fokus nu och det är vad vi kommer att göra, både som individer och som supporterklubb.

Simon Bank om de skakande uppgifterna 03:49
FAKTA

Tidigare misstänkta läggmatcher

I svensk idrott är det främst fotboll och basket som drabbats av misstänkta läggmatcher.
2012–2013: Resultaten i flera ligamatcher inom svensk basket kan ha påverkats. Totalt tre domare misstänks, men det finns inte bevis nog för åtal.
2013: Misstankar väcks om att fyra fotbollsmatcher i division 1 och division 2 har varit uppgjorda. I brist på bevis läggs polisutredningarna ner.
September 2013: Tre spelare i IFK Värnamo utsätts för mutförsök inför en match mot Gais i superettan. En 25-årig man, själv fotbollsspelare men inte i någon av de två inblandade klubbarna, åtalas men frias av Jönköpings tingsrätt. Han dömdes senare i Göta hovrätt för medhjälp till givande av muta.
Oktober 2013–: Tre spelare i en division 1-klubb i fotboll misstänks för att ha erbjudits och tagit emot pengar för att manipulera resultatet i tre av lagets matcher. De två huvudmännen döms senare till fängelse, och tre fotbollsspelare som tvingades åstadkomma särskilda resultat i en match döms till villkorligt fängelse. Den sjätte åtalade, en före detta fotbollsspelare, döms till villkorligt fängelse för tagande av muta.
Slutet av 2016: Svenska medier rapporterar att 43 fotbollsspelare i superettan i fotboll misstänks för matchfixning. Uppgifterna kommer från hemliga dokument från ett schweiziskt företag som avslöjar manipulerade matcher på Europeiska fotbollsförbundet Uefas uppdrag.