AVSLÖJAR: Malaga på jakt efter Berg

Marcus Berg, 30, kan vara på väg att lämna Panathinaikos, som fortsätter att brottas med en tuff ekonomi.

Spanska Malaga jagar den grekiske skytteligavinnaren, erfar Sportbladet.

– Spekulationer. Men La Liga är intressant för alla spelare, säger Berg i en längre intervju.

Under måndagskvällen var det fotbollsgala i Grekland när tv-rättighetsinnehavaren Novasports sammanfattade den ordinarie ligasäsongen.

Landslagsstjärnan Marcus Berg fick ta emot pris som vinnare av grekiska ligans skytteliga (22 mål) och framröstad som seriens viktigaste spelare (MVP).

Samtidigt blev han intervjuad av tv-kanalen om framtiden i ett Panathinaikos som åter brottas med en tuff ekonomi. 

Satsningar som kostat

Panathinaikos har gjort en del satsningar som kostat men inte burit frukt i Europa League (sist i sin grupp under hösten), grekiska cupen (ut i semifinalen mot PAOK) eller ligan (trea i grundserien).

Nu väntar ett play off-spel mot PAOK, AEK Aten och Panionios om en kvalplats till Champions League.

– Jag måste koncentrera mig på play off-spelet och sedan får vi se efter säsongen vad klubben vill och vad som händer med klubben. Om de får pengarna för att satsa på titeln eller hur det blir. Självklart vill jag stanna här och vinna ligan men det hänger på klubben och hur mycket de vill skaffa ett bra lag, sa Berg till Novasport under måndagskvällen.

Landslagsanfallaren utvecklar för Sportbladet:

”Vi är bättre laget”

– Det blir tuffa matcher och ett par intensiva veckor, men det känns som vi har en bra chans att ta hem play offet. Vi är det bättre laget och i ligan förlorade vi inte inte mot något av lagen.

Hur ser du på rubrikerna kring din framtid i Panathinaikos?

– Det är svårt att svara på, det blir hypotetiska frågor. Jag har fullt fokus på matcherna som väntar och Panathinaikos, säger Berg.

Det är känt sedan tidigare att Marcus Berg under de framgångsrika åren i Grekland fått anbud från ekonomiskt starkare grekiska klubbar, franska Olympique Marseille och lukrativa erbjudanden från både Kina och USA, men valt att stanna och även förlänga med Panathinaikos.

Kontraktet går ut i juni 2019.

Malaga mycket intresserat

Nu erfar Sportbladet från initierade källor att spanska Malaga är mycket intresserat av Berg.

Den spanska blåvita klubben, för närvarande elva i tabellen, tränas av Michel, som tidigare försökte locka Marcus Berg till sig under sin tid i Olympiakos och därefter i Marseille.

Nu är dessutom Malaga på väg att tappa målgöraren Sandro Ramirez till Everton.

Enligt Sportbladets källor ska Malaga ha studerat Berg i detalj med flera klubbledare på plats vid Panathinaikos matcher under våren.

Berg om uppgifterna kring Malagas starka intresse:

– Det är spekulationer.

Vad säger du om spanska ligan generellt?

– La Liga är kanske världens bästa liga. Den är givetvis intressant för alla fotbollsspelare. 

– Jag säger som jag sagt många gånger, jag trivs väldigt bra i Grekland och Panathinaikos. Vi får se hur situationen ser ut efter säsongen.

Rabatt på prislappen?

Marcus Berg, som förlängde avtalet med Panathinaikos vid årsskiftet och har en årslön på över tio miljoner kronor netto i Grekland, uppges ha en utköpsklausul på 95 miljoner kronor.

Men ett Panathinaikos i ekonomiska trångmål kan komma att släppa sin svenske storstjärna betydligt billigare.

En större chans att få bra betalt för sin svenske superstjärna, och en drömlön för Berg själv, är om anfallaren skulle öppna för en flytt till Kina där klubbar tidigare visat intresse.

Enligt grekiska SDNA får också Berg en del i en eventuell övergångssumma. Panathinaikos äger rätt till 52,5 procent, tidigare klubben Hamburg SV 35 procent och Marcus Berg själv 12,5 procent.

Utesluter inte Kinaflytt

Kan du utesluta ett sådant klubbyte för att du skulle riskera tappa din landslagsplats?

– Jag tycker inte man kan säga något definitivt på det sättet. Det finns utländska stjärnor i Kina som behållt sina landslagsplatser. Om, jag säger om, det någon gång skulle bli aktuellt för mig att göra en sådan flytt så tror jag fortfarande jag har ambitionen, drivet och kvaliteten för att spela vidare i landslaget, säger Marcus Berg.

– Det handlar rent krasst om att värdera vad det skulle innebära ekonomiskt för mig och min familj. Levnadsmässigt vet jag att det inte finns många platser för mig och min familj som slår Grekland. 

Marcus Berg har i flera intervjuer med Sportbladet förklarat att ambitionen varit att stanna kvar i Aten för att slåss om titlar och spela i Champions League med Panathinaikos innan en eventuellt återkomst till allsvenskan och IFK Göteborg om ett par år.

Kommer Panathinaikos ha resurserna att utmana Olympiakos och konkurrera i Europa?

– Det vet vi inte. Jag har bara läst och hört om att vår budget ska halveras jämfört med när vi satsade. Vi har redan bantat budgeten en hel del, men det skulle innebära ännu mindre inför kommande säsongen. 

”Oviss situation”

– Det blir tufft när andra lag har det bättre ekonomiskt. Det är en oviss situation just nu i Panathinaikos. Därför är det ännu viktigare att vi gör vår jobb i play offet, säger Berg.

Kvalspelet om den kvarvarande grekiska platsen till Champions League inleds på söndag, borta mot Panionios. Sedan väntar ytterligare fem matcher med vardera tre dagars mellanrum till och med sista maj.

Ett intensivt matchande för landslagstrion Marcus Berg och Niklas Hult i Panathinaikos och Jakob Johansson i AEK Aten.

Hur slitna kommer ni vara inför VM-kvalet hemma mot Frankrike (9 juni) och landskampen mot Norge (13 juni, Oslo)? 

– Vi har varit matchlediga i två veckor och det har varit skönt. Det blir bara en resa, till bortamatchen mot PAOK i Thessaloniki, övriga matcher är i Aten. Det ska inte vara något fara.

– Niklas (Hult) sitter bredvid mig i bilen så jag måste säga att han kommer orka…haha. Helt ärligt, Niklas har gjort en väldigt bra säsong här, och varit extra bra i stormatcherna, säger Marcus Berg.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.