Bekräftat: AIK får böta för Isak-affären

FOTBOLL

AIK blev anmälda till Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd för att ha betalat en agent vid försäljningen av Alexander Isak, 17.

Nu står det klart att AIK får böta 350 000 kronor.

– Vi får dra lärdom av det här, säger sportchefen Björn Wesström till klubbens hemsida.

Foto: TT

I vintras sålde AIK supertalangen Alexander Isak, 17, till Bundesliga-klubben Borussia Dortmund för omkring 90 miljoner kronor.

En affär som slog rekord inom svensk fotboll, men som anmäldes till Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd, vilket Expressen först rapporterade om.

– Det är jag, i egenskap av tjänsteman på förbundet, som lämnat in anmälan till vår oberoende Disciplinnämnd, sa förbundets chefsjurist Anders Hübinette till Sportbladet.

Bekräftade

Regelbrottet hade att göra med att AIK betalat en agent, eller förmedlare, för att genomföra affären, något som är förbjudet om spelaren är under 18 år.

AIK:s sportchef Björn Wesström bekräftade att agenten, enligt uppgift Vlado Lemic, fått en del av summan vid försäljningen.

– De som egentligen sitter på den stora paletten av val i dag är agenterna och rådgivarna. Klubbarna har fullt upp med sin vardagliga verksamhet. Så man söker hjälp hos en agent, eller ”förmedlare” som det i dag kallas, för att hitta rätt i profilen på det man söker. Då får den personen X antal kronor för att ta affären i land, sa Wesström, som sa så här om anmälan:

”Inte dolt någonting”

– Vi har svarat i två omgångar till förbundet utifrån den anmälan som kommit in. Nu får vi avvakta och se vad Disciplinnämnden fattar för beslut. Vi har varit helt öppna i processen hela vägen. Vi har inte dolt någonting.

Nu meddelar disciplinnämnden att AIK straffas och kommer att få böta 350 000 kronor.

”Nämnden konstaterar att det svenska reglementet liksom FIFAs reglemente inte ger SvFF rätt att tillåta undantag utan förbudet är absolut. Det är alltså AIK som har haft ansvaret för att reglementet följdes och att SvFF utfärdat ett ITC förändrar inte detta ansvar. Till detta kommer som anmälaren påpekat att en otillåten ersättning i sig inte påverkar giltigheten av en spelarövergång. AIK har därmed brutit mot reglementet och ska bestraffas för detta”, skriver disciplinnämnden i beslutet.

”Märkligt”

Vidare skriver instansen att AIK inte har yttrat sig till disciplinnämnden och att den allsvenska klubben har en månad på sig att betala böterna.

Beslutet kan överklagas till Riksidrottsnämnden senast den 16 maj.

Björn Wesström vill inte kommentera straffet eller om AIK kommer att överklaga när Sportbladet ringer upp.

– Vad vi känner kring det kommer vi meddela via hemsidan inom kort, säger han.

Senare på tisdagen kom också utlåtandet:

”AIK Fotboll har öppet redovisat vilken ersättning som erhållits och vilket arvode som betalats till vem i det system (TSM) där samtliga internationella transfers godkänns av landsförbunden och i den processen har Svenska Fotbollförbundet godkänt övergången som korrekt. Vår erfarenhet av att sälja minderåriga spelare internationellt är mycket begränsad och vi har förlitat oss på att det system (TMS) som används omfattar de regler som Fifa föreskriver gällande övergångar. Nu har det visat sig att så inte är fallet vilket vi känner är märkligt, men vi får dra lärdom av det och också förändra våra rutiner utifrån den vetskapen”, säger Wesström till sajten.

ARTIKELN HANDLAR OM