Målvakten efter attacken: Jag kan fortfarande inte sova

Foto: AP/TT
FOTBOLL

Roman Bürki satt bredvid Marc Bartra i Dortmunds spelarbuss vid explosionerna.

I en lång intervju med Der Bund pratar han om skräcken, kritiserar Uefas beslut och sömnproblemen.

– Jag vaknar plötsligt på nätterna, och då är jag glad att jag är hemma. Sedan kan jag glömma att äta, säger Bürki till Der Bund.

I tisdags kväll skulle Borussia Dortmund ha spelat Champions League-kvartsfinal mot Monaco på Westfalenstadion. Men matchen ställdes in efter en attack mot Dortmunds spelarbuss, och kvartsfinalen spelades i stället på onsdagen.

– Vi behandlar det här som en terroristattack. En islamistisk bakgrund är möjlig. Två misstänkta har identifierats. Deras lägenheter har genomsökts och en person har gripits, sa Frauke Köhler, presstalesperson vid åklagarmyndigheten, på en presskonferens.

”Som en slöja”

Dortmund förlorade kvartsfinalen i onsdags med 2–3. Det har varit mycket skriverier om att matchen borde ha spelats vid ett senare tillfälle.

Tidningen Der Bund har träffat Dortmunds målvakt Roman Bürki.

– Enligt mig var det dåligt att vi var tvungna att spela matchen dagen efter attacken. Jag kunde inte fokusera mig. När jag stod på planen kändes det som att allt gick långsammare, det var som att jag hade en slöja över ögonen. Det var inte rättvist att vi behövde spela matchen, säger Bürki.

– Det handlar enbart om pengar, inte människor. Det värsta var dagen efter när jag hörde en talesman från Uefa, eller Fifa, säga att matchen inte hade spelats om någon hade dött. Måste alltid något sådant hända för att de ska agera?

”Jag hade tårar i ögonen”

Roman Bürki berättar om känslan i spelartunneln inför matchen.

– Ärligt talat, jag hade tårar i ögonen. Du ska gå ut och spela inför miljontals människor. Du måste prestera. Om vi hade fått välja så hade vi aldrig spelat matchen.

Der Bund: När du vaknar på morgonen, vad tänker du då?

– Jag har fortfarande sömnproblem, undermedvetet är jag rädd. Det värsta är att jag inte kan sova hela nätterna. När jag vaknar upp är jag alltid glad när jag inser att jag är hemma i min säng, i närheten av familjen.

Det är förmodligen den värsta dagen i Dortmunds historia. Bürki pratar om att han satt bredvid Marc Bartra i bussen och att det helt plötsligt small. Han ropar till sig sjukgymnasten som tar hand om Bartra, som till slut tvingas åka till sjukhus.

– Det här var en helt vanlig dag till det ögonblicket förändrade allting - för all fotboll. Vi har många bra människor som vi kan vända oss till för att prata. Om man känner att man vill prata eller har en sympton.

”Glömmer att äta”

Der Bund: Vilka symptomer?

– Kan inte sova. Eller att jag glömmer att äta. Eller att man ser allting hända så fort man stänger ögonen. Sådana saker.

– Upp till tre veckor är det normalt att man känner sådant på grund av chocken. Jag hoppas inte det tar så lång tid.

På onsdag spelas kvartsfinalreturen i Champions League. Dortmund åker till Monaco, som har med sig 3–2 från första mötet.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM