”Det här var en final”

Rosenberg om pressen och segern

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
FOTBOLL

MALMÖ. Krissnacket hängde i luften, sågklingorna var slipade och utmanarna hade imponerat stort i helgen.

Efter segern mot Hammarby medgav MFF att matchen var en ”vattendelare” för laget.

– Det var lite av en final, säger lagkaptenen Markus Rosenberg.

Efter bara en poäng på de tre senaste matcherna, två riktiga bottennapp spelmässigt och ett jagande Djurgården som imponerade var det en liten krisstämpel över Malmö FF inför matchen mot Hammarby hemma.

Och efter att de flesta utmanarna tidigare tappat poäng varje gång MFF gjort det (utom Djurgården på slutet) hade de fyra lagen på plats 2–5 imponerat stort i helgen i sina matcher.

Då gick MFF ut och körde över Hammarby med 4–0.

– Pressen jag och spelarna känt av under hela året var tillbaka i normalläge, det vill säga att vi måste vinna. Vi har haft en period där vi kanske undermedvetet känt att vi haft en ”för stor” ledning. Pressen att hela tiden behöva vinna har inte funnits på oss. Nu fanns den igen och det var skönt att se prestationen utifrån det, säger tränaren Magnus Pehrsson.

”Ser väldigt bra ut”

Lagkaptenen Markus Rosenberg höll med, i alla fall delvis.

– Självklart känner man en press bakifrån, från de andra lagen. Men man känner mer press att hitta tillbaka till det vi kan.

Hade MFF förlorat hade Djurgården bara varit fyra poäng bakom. Nu är det i stället sju poäng med sju omgångar kvar.

Var den här matchen någonstans en vattendelare för er?

– Helt klart. Det var lite av en final. Det pratade vi om också, hur otroligt viktig matchen var. Även om de andra lagen inte hade plockat poäng så blev ändå en final när vi hade gjort de prestationer vi hade gjort. Klart man vill studsa tillbaka och då får man måla upp det till en större match än det kanske var.

Och när man vunnit en final brukar man ha vunnit ett guld...?

– Mm, det har vi inte än eftersom det är 21 poäng kvar att spela om. Men det ser väldigt bra ut, helt klart. Speciellt när man levererar som i dag.

Nyckelduon avstängd

Både Rosenberg och Anders Christiansen, två av MFF:s absolut viktigaste och bästa spelare, är avstängda mot Östersund borta på onsdag.

Två gånger i år har MFF startat utan någon av dem. Då har man bara fått 0–0 mot Kalmar borta och 1–1 mot Hammarby borta.

– Vi har en stark trupp. Det är en tuff match. Men Östersund har många matcher nu. Är det någon gång det är lämpligt att möta dem är det nu när de varit ute i Europa och kommer från en gräsmatch. Man vet från åren vi var i Europa hur slitna vi var. Jag hoppas vi kan utnyttja det, säger Rosenberg.

ARTIKELN HANDLAR OM