”Hade varit speciellt att få upp Trelleborg”

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

Formstarka Trelleborg har vittring på allsvenskan.

Det gläder djurgårdsmålvakten Andreas Isaksson, 35.

– Riktigt häftigt, det hade varit jäkligt kul för hela stan, säger han.

2010 kom Trelleborg femma i allsvenskan. Åren efter rasade klubben genom seriesystemet ända ner till division ett.

Förra säsongen var man åter tillbaka i superettan. När mittfältaren Kristian Haynes försökte sätta ord på vad som egentligen hade gått snett pratade han framför allt om en förlorad identitet.

– Vi är underdogs, vi är som bäst när vi inte har några förväntningar på oss. Den kulturen sitter fortfarande i väggarna, det är det bästa läget för Trelleborg, sa spelaren.

Isaksson: ”Speciellt”

Just den mentaliteten har följt TFF under året. Lugnt och metodiskt har man radat upp vinster, och sitter nu i en gyllene position med sex omgångar kvar.

Tabellfyran Falkenberg spelade oavgjort mot Örgryte under söndagen, samtidigt som tvåan Brommapojkarna förlorade mötet med Norrby.

Vinst mot Öster under måndagen och allsvenskan är ett rejält steg närmare.

– Det är fantastiskt, riktigt kul, säger Andreas Isaksson.

Den nuvarande djurgårdsmålvakten är uppvuxen i Smygehamn utanför Trelleborg och fostrades i TFF. 1999 fick han chansen i A-laget och hamnade därefter i Juventus.

Resten är historia.

– De låg ju lite risigt på det för något år sedan och nu har de vänt det till något positivt, säger Isaksson, som välkomnar sitt gamla lag till allsvenskan.

– Det hade varit riktigt speciellt att få upp dem. Jag mötte dem vid några tillfällen förra gången jag var i Djurgården, men det är ju ett tag sedan.

Ny talang i målet

En som har stått ut under Trelleborgs säsong är Isakssons målvaktskollega Marko Johansson. Lånet från Malmö FF är bara 19 år men har trots det haft tränaren Patrick Winqvists stora förtroende.

Förutom att de båda är målvakter och har spelat för samma klubb finns det en annan koppling mellan Isaksson och Johansson.

A-lagschansen dök upp för en då 17-årig ”Isak” sedan Marko Johanssons pappa, Dragan Drljaca, skadat sig.

– Klart att man ser upp till honom, säger Johansson om den i dag oerhört meriterade djurgårdsmålvakten.

– Men sedan är jag en liten annan typ av målvakt, inte så svensk. Jag använder fötterna ganska mycket, så jag gillar sådana som (Manuel) Neuer och (David) De Gea.

Johansson lyfter fram sammanhållningen i laget som en av de stora anledningarna till att Trelleborg är med och fajtas i toppen.

– Vi har verkligen bra stämning och alla är med varandra, ingen är utanför, säger Marko Johansson.

– Samtidigt har vi inte underskattat något motstånd, vi har bara kört på. Nu har vi allt i egna händer, det gäller att ta det match för match. Lagen som är ovanför och under oss har inte levererat så nu har vi chansen.

”Hade ingen tanke på allsvenskan”

Men tänker man inte ens lite på att allsvenskan är nära?

– När jag kom hit så hade jag absolut inte någon tanke på det, men absolut, allsvenskan är allsvenskan. Men Patrick (Winqvist, tränare) säger hela tiden att vi inte ska tänka för mycket på det. Öster är ett bra lag, vi kan inte tänka på tabellen eller hur andra spelar.

Skulle Trelleborg ta sig hela vägen upp till den högsta serien är det i nuläget oklart om Marko Johansson följer med.

Målvakten har dock ingen lust att återvända till bänken i Malmö FF.

– Att komma tillbaka och sitta som andremålvakt är inte det bästa. Jag kan absolut tänka mig att stanna i Trelleborg, säger Johansson.

– Just nu är mitt fokus att hjälpa dem upp till allsvenskan. Sen får vi se.

ARTIKELN HANDLAR OM