Berg om kritiken: ”Folk försöker trycka ner en...”

avPetra Thorén

Måltorkan fortsätter för Marcus Berg.
Men anfallaren är inte orolig för att fansens bild av honom ska påverkas av kritiken han utsätts för.
– Det är folk som försöker trycka ner en..., säger han.

Marcus Berg är förbundskapten Janne Anderssons förstaval i anfallet i tävlingsmatcher. Under VM-kvalet och i slutspelet bildade han en lyckosam duo med Ola Toivonen.

Den 32-åriga anfallaren är uppskattad för sitt hårda arbete som anfallare, men han har också kritiserats för bristen på mål. Det har gått ett år sedan han gjorde mål i landslaget senast.

En av de största kritikerna har varit den förre tränaren och numera tv-experten Alexander Axén.

Mot Slovakien, (1-1) hamnade Marcus Berg i två hyfsade lägen, men måltorkan höll i sig.

– Direkt när jag kom in fick jag ett halvvolleyläge som jag ska få på mål. Det var synd. Sen var det på slutet när ni gick upp i hög press, när deras försvarare hade bollen och det gjorde vi bra. Det var väl Oscar (Hiljemark) som skjuter mig i ryggen efter det...

Oflytet hänger i?

– Jag vet inte vad man ska göra. Det är tillfälligheter som kan gå hur som. Det går inte riktigt min väg och det är tråkigt, men som sagt jag krigar på och hoppas att det släpper.

Burop från läktaren

När du byttes in lät det som ett par spridda burop från läktarhåll, uppfattade du det?

– Det var inget jag tänkte på och inget som jag fokuserar på. Jag vet vad jag gjort bra och mindre bra, säger han.  Det är folk som försöker trycka ner en och det är folk som knappt kollar matcher och lyssnar på vad folk säger och läser vad folk skriver. Jag vet att det mycket sådant som påverkar och det får andra stå för det är inget jag kan påverka mer än att göra mitt bästa på plan.

Är du rädd för att det blir en negativ bild av din prestation?

–  Rädd och rädd... Jag vet vad jag vad jag gör bra och mindre bra. Alla har sin åsikt. Sen att det skrivs och sägs mycket negativt så är det klart att det påverkar folk. Men det jag har presterat så har det varit bra, annars tror jag inte att jag hade startat så många matcher som jag har gjort heller.

Har du snackat med Janne (Andersson, förbundskapten) om måltorkan?

– Man jobbar själv med det, men jag går inte in på en djupanalys och pratar med en psykolog. Jag vet hur det är. Jag har varit i sådana här svackor förr. Sån tur har man fått in några bollar i klubblaget under tiden och det är skönt.

”Hört att det varit mycket kritik”

– Det är situationer som händer under match och det är svårt att träna sig till. Det är klart att man kan få in en känsla, men det går inte att jämföra träning och match. Du kan stå och nöta varje dag på träning och sätta tio av tio, men sen under match kanske det inte händer. Eller tvärtom. Det är svårt att träna på men jag hoppas att det släpper. Vi har två viktiga matcher i november, påpekar han.

En av de största kritikerna har varit den förra tränaren och numera expertkommentatorn Alexander Axén.

Det vet Marcus Berg om men lägger ingen större vikt vid.

– Jag får höra av er vad Axén säger, jag går inte in och kollar eftersnack efter matcher, säger han till den grupp journalister som fortfarande var kvar i den mixade zonen en god stund efter matchen mot Slovakien.

– Men det är klart att jag har hört att det har varit mycket kritik från honom. Sen har jag inte gjort mål och det är en sanning också. Det är så det är. Sen tycker jag att jag har spelat bra och hjälpt laget. Sen får folk säga vad de vill och tycka vad de vill. Så länge jag vet vad jag gör och så länge Janne tycker att jag är bra nog för att vara med så är det det som betyder något, påpekar Marcus Berg.

ARTIKELN HANDLAR OM