Tvingas åka fem mil – för hemmamatch

”Som att inte bli älskad”

avSimon Sjöstrand

Kungsbacka DFF är nykomling i damallsvenskan.

Nu tvingas laget åka fem mil – för att spela hemmamatch.

– Det känns tråkigt, säger backen Klara Rybrink till SVT Sport.

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Kungsbacka DFF

Kungsbacka vann elitettan och är klart för spel i damallsvenskan nästa säsong.

Men debuten i högstaserien blir annorlunda.

Laget tvingas nämligen att spela sina hemmamatcher i Varberg – fem mil bort.

Anledningen är att Kungsbacka DFF:s hemmaborg Tingbergsvallen inte uppfyller de krav som Svenska fotbollförbundet har på en allsvensk arena. Enligt SVT Sport fallerar Tingbergsvallen på 30 av 48 punkter.

”Är inte roligt”

Klubben och kommunen har inte kommit överens om en eventuell upprustning av arenan och därför kommer laget att spela sina hemmamatcher på Påskbergsvallen i Varberg.

Sören Blom, presschef för Kungsbacka DFF, är kritisk.

– Det känns lite som att vara ett styvbarn, att inte bli älskad av den man skulle vilja bli älskad av. Sen är vi självklart jätteglada att det är någon annan som tar oss i sin famn och låter oss komma hit och spela. Men 22 bortamatcher på en säsong är inte roligt, säger han till SVT Sport.

Kungsbacka kommun menar att klubbens svajiga ekonomi spelat in i beslutet att inte rusta upp arenan.

– Klubben har haft ett ganska tufft 2018, inte resultatmässigt men hur man jobbat med spelare och sen också med ekonomin. Och det är ju först nu det är ett faktum att de ska spela allsvensk fotboll, säger Ulrika Granfors på kommunen.

En av spelarna, 23-åriga backen Klara Rybrink, har gjort två säsonger i klubben. Hon tycker det är tråkigt att behöva packa väskorna för att spela hemmamatch.

– Det blir bara bortamatcher och det kommer inte bli den här ”goa” känslan som man har på hemmamatcher. Det kommer kännas tråkigt så klart. Det är klart att det kommer kännas annorlunda, och det syns även annorlunda utifrån när lagen kommer till Varberg men möter Kungsbacka, säger hon.