"Ett modernt land som Sverige borde ligga i framkant"

FOTBOLL

TV-bolagen ratar Rosengård – ordföranden frustrerad

Kvartsfinal i Champions League mellan FC Rosengård och giganten Wolfsburg.

Men svenska tv-tittare snuvas på dramat.

– Jag tycker det är synd att man 2015 inte kan beakta damernas prestationer på samma sätt som killarnas, säger Rosengårds ordförande Håkan Wifvesson.

FC Rosengård har tagit sig till kvartsfinal i Champions League där tuffast möjliga motstånd väntar.

På söndag spelas första mötet på AOK Stadium i Wolfsburg – mot Europadominanten som vunnit turneringen de två senaste åren.

Fast någon fest i tv-soffan blir det inte.

Samtliga svenska tv-bolag väljer att nobba matchen, något som gör Håkan Wifvesson besviken.

– Hade det varit på herrsidan hade det inte varit någon tvekan, säger han.

Tyska Eurosport sänder

Det pågår en jämställdhetsdebatt inom svensk fotboll. Med tanke på det, hur ser du på tv-bolagens beslut?

– För ungefär ett år sedan fick jag samma fråga och jag kan inte påverka dem. Men jag tycker det är synd att man 2015 inte kan beakta damernas prestationer på samma sätt som killarnas. Jag kan tycka att ett modernt land som Sverige ska ligga i framkant vad gäller att modernt visa matcherna och ge möjligheten för unga tjejer där hemma att se dem.

I Tyskland är det Eurosport som sänder matchen. Per Boström från kanalens svenska avdelning:

– Vi har inte de heltäckande rättigheterna för damernas Champions League, utan det är ganska komplicerat. Herrarnas turnering är ett enda stort paket, men kring damernas är det annorlunda. Vi har inga svenska rättigheter för den matchen, utan tyska Eurosport har köpt rättigheterna i Tyskland.

Visar superbike-repris

I Eurosport 2 sänder ni Bundesliga-matchen mellan Bayern München och Borussia Mönchengladbach på söndag kväll. I Eurosport 1 visas repriser från curling och superbike-VM i Thailand. Borde inte Rosengård vara intressantare än superbike?

– Naturligtvis, men nu är det en teknisk set-up också. Vi kan göra våra svenska sändningar i Eurosport 2, men inte i Eurosport 1. Där kan vi köra nordiska, men då behövs en gemensam nämnare med Norge och Danmark.

– Och på tvåan har vi Bundesliga-matchen som är ganska het. Vi sände Algarve cup och visar gärna så mycket damfotboll vi kan, men i just det här fallet har vi inte blivit erbjudna rättigheterna och så.

SVT:s sportchef Per Yng:

– Vi har på allvar inte diskuterat att sända matchen. Det är vår sista vinterhelg och vi har fullt upp med skidskytte, alpina världscupen och Svenska cupen i fotboll.

"Det är skittråkigt"

För TV4 har det inte heller varit aktuellt att sända helgens fight. Sportchefen Fredrik Olofson pekar också på svårigheter vad gäller sändningsrättigheterna.

– Problemet är att de inte får ordning på det. Vi har tagit upp det med dem och det drabbar alla, men tyvärr sköts inte rättigheterna på rätt sätt Det är skittråkigt. Men frågan är aktualiserad och vi hoppas kunna landa i något.

Det resonemanget köper inte Håkan Wifvesson.

– Jag är ganska övertygad om att det hade varit ett herrlag i kvartsfinal hade tv-bolagen bidragit till pakteringen, säger han.

Returen i Malmö kan komma att tv-sändas.

ARTIKELN HANDLAR OM