Mejla

Johanna Frändén

Frändén: Lyon kan spela oavgjort och ändå vinna

FOTBOLL

”PSG behöver tre poäng i kväll”

Gigantmötena avlöser varandra i Europa och i kväll kliver Ligue 1 in i leken.

Om de ekonomiska förutsättningarna är olika? Absolut.

Och de rent sportsliga då? Jo, de också.

PSG måste ta tre poäng för att stänga av alarmen i huvudstaden.

Lyon kan spela oavgjort och ändå vinna den här matchen.

Vi befinner oss mitt i en fotbollshelg som svämmar över av symboliska matcher.

Vi har derbyn som spelats sedan 1800 kallt (hej Merseyside), vi har självständighetsivrande regionsuppgörelser (Athletic Bilbao tar snällt emot Barcelona i dag för att statuera det exemplet) och vi fick, för all del, en alldeles klassisk utskåpning av det kungliga Real Madrid signerat det gamla arbetargänget Atlético i går.

Då har jag inte ens nämnt det norditalienska mästarmötet mellan Juventus och Milan (okej, nu har jag det).

I den här digra skaran ska Paris Saint-Germain i kväll springa ut på Stade de Gerland i Lyon och gå en match om ligaledningen.

Mer än ett toppmöte

Omvärlden, och stora delar av Rhonedalen, vill gärna få den här matchen till något mer än ett toppmöte och vem är jag att säga emot.

Lyon saknar just nu sin lårskadade skyttekung Alexandre Lacazette, 23, som gjort nästan hälften av lagets mål i år. Han är sinnebilden för det jordnära, hemmagrodda OL som öser ur sig talang sedan flera år och tillsammans med Barcelona och Ajax har bäst avkastning i Europa på den egna fotbollsakademien.

Lyon har startat matcher med nio egenfostrade spelare under höstsäsongen.

Laurent Blanc har under samma period gett Parisfödde Christophe Bahebeck två chanser från start.

Ni gör matematiken.

En lojal lågbudgetelva

Det är svårt att inte imponeras av det klubbpresidenten Jean-Michel Aulas gjort med sitt OL sedan klubben spelade sig ur Champions League och tvingades att sänka löner och sälja stjärnor för ett par år sedan.

När årets lojala lågbudgetelva kliver ut mot det stjärnspäckade PSG finns det bara ett lag för neutrala att hålla på enligt fotbollens inbyggda underdoglogik. Det känner inte minst parisarna av och när de olika förutsättningarna kom på tal på gårdagens presskonferens tog Laurent Blanc till brösttoner:

– Skojar ni med mig? Visst, Lyon har många unga egna spelare, de har en bra modell, men förut var det ju de som var PSG. De krossade allt motstånd för att de hade väldigt stora ekonomiska muskler. Kom inte och påstå att Lyon är ett fattigt lag!

PSG:s tränare har helt rätt, men vad gör det när övriga Frankrike tycks ha glömt att det faktiskt var brasilianska världsstjärnor som skruvade in frisparkarna på Stade de Gerland i början av 00-talet.

Som läget är just nu kommer Lyon att vinna den här matchen även om de delar poängen med PSG.

Zlatan Ibrahimovic och hans vänner har för första gången i år chans att gå upp i ligaledning och måste nog göra det för att inte nya larmrapporter ska landa på Laurent Blancs bord på måndag morgon.

Stöddig storstads-storebror

Det är högst osäkert om PSG-tränarens utfall i går hjälper Paris Saint-Germain att tvätta bort stämpeln som stöddige storebror från storstan.

Men vissa saker är som de är i Paris.

Andra är förändrade i grunden.

För att bli insläppt på PSG:s träningsanläggning måste man numer visa upp både id-kort, väska och innehåll. Det spelar ingen roll att samma säkerhetsvakter sett samma journalister springa där säsong efter säsong, Paris post terrorattentaten är en lite annan stad.

Vissa menar att fransmännen blivit mjukare i kanterna de senaste veckorna, att samtalen är fler men mer lågmälda i den normalt sett ganska temperamentsfulla huvudstaden.

I kväll är ett bra tillfälle att lägga diplomatin åt sidan och påminna grannländerna om varför man hyser en av Europas roligaste toppstrider.

Lyon–PSG

Söndag 21.00 – CMore Sport

Rivaliteten

Lyon må ha sin rivalitet med Saint-Étienne och Paris SG sin med Marseille. Likväl har matchen mellan dessa bägge vuxit­ ut till en av Frankrikes största rivaliter de senaste åren. En ­anledning är de stora skillnaderna klubbarna emellan. Medan PSG siktar på att nå Europatoppen genom dyra investeringar så ­siktar Lyon på att göra detsamma genom ett lag fullproppat av akademispelare. Dessutom är det en match mellan Frankrikes två mest framgångsrika lag, denna sidan millenieskiftet.

Snackisen

  Ligans bästa hemmalag ställs mot ligans bästa bortalag. ­Lyon har vunnit elva utav tolv matcher på hemmaplan. Senaste­ förlusten på Stade de Gerland kom mot Lens i augusti. Kan PSG bryta sviten? En annan snackis är Alexandre Lacazettes frånvaro. Skyttekungen saknades mot Monaco och då blev ­Lyon ­genast mållösa.

Senaste mötet

I mötet i september såg PSG länge ut att ta segern, detta efter att Edinson Cavani gjort mål. Samuel Umtiti kunde dock rädda en poäng åt Lyon och ordna slutresultatet – 1–1.

Lagens form

Innan poängtappet mot Monaco hade Lyon vunnit sju raka matcher i ligaspelet. PSG å sin sida har vunnit tre raka. Det är två formstarka lag som ställs mot varandra.

Det står på spel

En match om ligaledningen. Lyon är två poäng före Marseille och Paris SG. Vid en seger för Zlatan och kompani kan de gå upp i serieledning – för första gången under säsongen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Av: 

Johanna Frändén

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!