Zlatan Ibrahimovic

Franska uppropet mot Ibrahimovic

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

”Behandlar spelare som skit”

Zlatan Ibrahimovic intog Paris, fick en egen docka i tv och införde ett nytt ord i det franska språket.

Men nu höjs allt fler franska röster mot svensken och hans uppträdande på planen.

– Jag är inget fan av ”Ibra”. Han saknar ödmjukhet, har Bastias Djibril Cissé sagt.

Efter att Zlatan Ibrahimovic värvats till Paris Saint-Germain 2012 vann svensken snabbt fransmännens hjärtan. Zlatans genomslag blev långt mycket större än klubben kunde drömma om innan affären.

”Är Zlatan som är bossen”

– Det har varit mycket ända sedan jag kom till Frankrike. De sa till mig innan att ”det kommer bli lugnt. Det är lugnt att vara fotbollsspelare i Paris”. Det känns som det är tvärtom. Var jag än går är det folk överallt. Det har det varit hela tiden men det är annorlunda här. Det är någon kanal på varje träning och de har gjort någon figur av mig. Det är hela tiden något om mig. Men man får hantera det på ett bra sätt så kommer vi att lyckas, sa Zlatan till Sportbladet i november 2012.

33-åringen fick ett eget ord, zlatanera, i franskan och en egen docka i Canal Plus populära tv-program Les Guignols de l’info med miljontals tittare.

– Det är en Zlatan-effekt. Han är ju världens största stjärna! Han är en Brad Pitt, sa programmets ledning i en intervju med Nouvel Observateur.

Men efter PSG:s misslyckade höst 2014, då svensken var skadad under en lång period, är tongångarna nu annorlunda. Under vintern har Zlatan fått kritik från flera håll bland annat efter tacklingen mot Saint-Etiennes Romain Hamouma och sitt uppträdande mot fransk press efter mötet med Lille.

"Följ mig, följ mig. Ingen snackar. Det är Zlatan som är bossen”, sa svensken då till sina lagkamrater när de skulle passera journalisterna.

Sammanställt kritiken

Stora franska sporttidningen L'Equipe har nu sammanställt en del av den kritik som Zlatan Ibrahimovic mötts av under det senaste året. Sju röster som kanske belyser en förändring i Zlatans franska kollegors syn på honom.

– Alla ligans domare blir förolämpade av den där karaktären, säger Lyons tränare Hubert Fournier på fredagen.

– Jag har ofta haft lust att ge honom ett slag under bältet, sa Marseilles veteran Rod Fanni på torsdagen.

– Jag har alltid undrat varför domarna inte agerar mot gester som de Zlatan gör, sa Lyons president Jean-Michel Aulas den 1 februari.

Se fler röster här nedanför.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Zlatan Ibrahimovic

PSG, Paris Saint-Germain FC

Ligue 1