Yaya Touré

Stornationerna vill bryta titeltorkan i kväll

Av: 

Samuel Abrahamsson

FOTBOLL

Elfenbenskusten möter Ghana i finalen av AM

Yaya Touré sista chans att vinna Afrikanska mästerskapen i kväll.
Yaya Touré sista chans att vinna Afrikanska mästerskapen i kväll.

Det är nu 33 år sedan Ghana vann de Afrikanska mästerskapen och 23 år sedan för Elfenbenskusten.

I kväll vill de båda nationerna bryta titeltorkan när de möts i finalen av turneringen.

– Jag har sagt till dem att det är deras sista chans att vinna, säger Elfenbenskustens förbundskapten Hervé Renard enligt The Independent.

En del beskriver det som en drömfinal och kanske har just de båda länderna de mest stjärnfyllda trupperna. 20.00 i kväll är det dags för final i Afrikanska mästerskapen mellan Elfenbenskusten och Ghana på Bata Stadium i Ekvatorialguinea.

De båda lagens tränare, Hervé Renard i Elfenbenskusten och Avram Grant i Ghana är förhoppningsfulla.

– Det är en final med två mycket bra lag, två mycket starka länder i Afrika sedan en lång tid. Vi vet att det inte kommer att bli lätt, säger Hervé Renard enligt The Independent.

– Det finns en hel del bra spelare i båda lagen och jag tror att på grund av det att vi kan förvänta oss en bra final, säger Grant enligt BBC.

Ghana historiskt bättre

Om man ser till historiken är kanske Ghana favorit med sina fyra vinster i turneringen där den senaste kom 1982. Elfenbenskusten har varit i två finaler på 2000-talet men förlorade båda på straffar.

Enda mästerskapstiteln kom 1992 när man vann mot just dagens finalmotståndare Ghana på straffar.

Många menar att det nu kanske är sista chansen för flera storspelare som Yaya Touré, Kolo Touré och Gervinho att vinna mästerskapet.

– Jag har sagt till dem att det är deras sista chans att vinna och jag tror att det motivera dem. Det kommer att bli en tuff match eftersom Ghana är specialister på den här turneringen, säger Renard.

– De har spelat åtta finaler och detta kommer att vara deras nionde. Men jag kan inte ens tänka för en sekund på att vi ska misslyckas i finalen.

Gyan kan missa finalen

Avram Grant som tillträdde som förbundskapten i början av december förra året har inte haft mycket tid med sitt nya lag.

– Vi kom från en lång väg, ingen gav oss en chans innan turneringen men vi har koncentrerat oss på rätt saker. Varje match har vi spelat bättre och bättre, så jag hoppas att vi fortsätter så. Jag vet att vi spelar mot ett mycket bra lag med mycket bra spelare, men vi har också sett att vi kan göra vårt jobb.

Ghana har stjärnor som Asamoah Gyan, Christian Atsu och Andre Ayew. Men Gyan kan nu missa drömfinalen efter att han skadat sig i kvartsfinalen mot Guinea, och det är ännu osäkert om han kan spela kvällens final.

Högre säkerhet i kväll

I semifinalen drabbades turneringen av en stor skandal när hemmapubliken i Ekvatorialguinea fick nog.

De kastade in flaskor på planen till sist tvingades säkerhetspersonal att evakuera Ghanas fans in på innerplanen, samtidigt som hemmafansen jagades bort från läktaren med en helikopter.

I kvällens final kommer det därför nu att vara extra säkerhet.

– Vi har ett högre antal säkerhetsmänniskor i finalen, säger turneringens generalsekreterare Hicham El Amrani enligt BBC.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Yaya Touré

Afrikanska mästerskapen i fotboll