SHOWDOWN

FOTBOLL

Peter Wennman: De fyra stora. Duell i gryningen. Nu jävlar är det slutsnackat

LONDON

Den här helgen går vi alltså in i gatuköket och säger:

– En dubbelburgare, tack. Super de luxe. Med allting på.

Vi får:

Liverpool–Chelsea i dag.

Arsenal–Manchester United i morgon.

Med allting på.

Jag vet inte, det har säkert hänt nån gång tidigare, men jag minns banne mig inte en lördag-söndag där vi ställts inför en delikatare engelsk meny.

De fyra stora.

Showdown.

Duell i gryningen.

Nu jävlar är det slutsnackat, kom inte och babbla efteråt!

Ska jag våga mig på att tippa?

Varför inte?– jag som inte har ett enda uns känsla eller anti-känsla för nån av de här klubbarna (även om jag alltid håller en svensk tumme för såna som Ljungberg och Henke): Jag tror Liverpool och Chelsea spelar oavgjort.

Jag tror Manchester United vinner mot Arsenal borta. 1–0.

Jag går enbart på magkänsla, men det ska ni inte underskatta eftersom den här magen inte är att leka med efter veckor av fish&chips i England.

Ni minns vad jag sa inför United–Arsenal på Old Trafford i höstas, då när United var obesegrat och Arsenal hade startat så trögt?

Mitt tips var 1–0 till Arsenal, och det gick in.

I morgon tror jag det blir tvärtom. United vinner och segermålet kan mycket väl göras av … Henrik Larsson.

Drömscenario, kanske. Ska jag vara ärlig tror jag mer på Wayne Rooney som matchvinnare. Men det är väl tillåtet att fantisera lite?

Hur som haver, om United vinner i morgon är Arsenal definitivt avkopplat. Det kan till och med vara nådastöten för hela ligan, Chelsea kommer aldrig i kapp. Inte i nuvarande tillstånd i alla fall.

Situationen, med United sex poäng före Chelsea, gör läget så förvirrande, sjukt, fantastiskt, schizofrent, knäckande för De Fyra Storas fans:

?Manchester Uniteds beundrare världen över kommer idag att hålla på fienden Liverpool.

?Chelseas supportrar kommer i morgon att hålla tummarna för – Arsenal, av alla.

Ni fattar att det handlar om en dubbelburgare med ost, lök, sallad, kryddor och allting.

Här är duellanterna

Från min utkikspost i London är läget det här hos duellanterna på en gata i Texas:

?Wild Bill Hickok (Alex Ferguson):

Mår som en prins, har fyra skarpskyttar som vapendragare – Rooney, Saha, Larsson och Solskjaer – och kan med fingertoppskänsla välja den som ser hetast ut för dagen. Dessutom en fantastisk Ronaldo och en Scholes som varit ruggigt bra så här långt. Jag tror han startar med Henke på bänken. Saha såg grym ut i sitt inhopp senast.

?Wyatt Earp (Arsene Wenger):

Mannen som har ett så gott hjärta men som också kan vara skoningslös mot sina fiender. Blir grinig. Drar från höften då. Saknar nu Gilberto Silva, hästskötaren, vilket kan göra att det skaver lite när ungdomar som Fabregas ska ta hela ansvaret. Duell i duellen mellan Cesc och Scholes, den vinner Cesc. Men United har flyt och vinner med ett slumpskott.

?Doc Holiday (Rafael Benitez):

Vad den här mannen skriver ut för mediciner till sig själv begriper jag inte, men det måste vara nåt lugnande. Aldrig nån ro. Kan torska i duell mot vilket brödgäng som helst – för att sen skjuta hem Champions League. Allvarlig test nu. Har aldrig spöat Chelsea i ligan. Måste vinna allt i vår för att inte rullas i tjära och fjädrar av fansen.

?Billy the Kid (Jose Mourinho):

Av det som skrivs i engelsk media får man automatiskt dra av 50 procent i lögndetektorn, sen dra 30 procent genom kaffefilter, sen slänga 10 procent i papperskorgen på ren intuition, sen sila 9 procent genom ett par gamla strumpbyxor – och kvar blir en procents sanning.

Vinner Chelsea på Anfield idag kommer läget att lugna ner sig hos de blå. Blir det däremot förlust kan hela helvetet bryta lös.

Jag har redan känslan av att Roman Abramovitj och Mourinho nått en brytningspunkt som inte går att överkomma.

Helgen erbjuder, som ni märker, en hel del. Senap och ketchup, någon?

Se även:

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM