Sportnytt gastar ovärdigt om Åre

FOTBOLL

TV-krönika Frank Östergren

Bandy var i det tidiga 1900-talet en sport på väg att etableras stort i Europa, med en egen EM-turnering. Men när första världskrigets kanoner tystnat blev bandy blott en nordisk-rysk lokal angelägenhet.

När sporten åter nationsmässigt ökade var det visserligen konstgjort, men att inte ett VM skulle sändas i svensk tv var otänkbart. 1963 sändes det första och möjligen var bevakningen av det i USA tidsförskjutet.

Nu är sportens VM marginaliserat till Eurosport 2, kanalen många i vanliga fall skrattar åt då utrymme ges för av oss okända idrotter.

SVT offrar bandy-VM på kommersialismens altare. Alpina VM är viktigare för nu ska det klämmas fram tittarsiffror så att reklam-tv bleknar. Varenda dag under lång tid har ”Sportnytt” ylat om VM i Åre på ett sätt som är ovärdigt public service-tv. Här är ett VM som ska säljas, inte bevakas.

I alla möjliga sammanhang slåss jag för public service. Debatten förs på många håll och nivåer också inom SVT. Men inte på SVT-sporten. Där kacklar i stället pullhuvuden tittarsiffrornas lov och där trippar divor omkring och säger att ”kritiska frågor vill jag inte ställa, det finns andra redaktioner som gör&rdquo.

På lördag startar Canal+ Sport HD. Därmed har Canal+ tagit hem första ronden i kampen om HD-tittarna, för ännu dröjer det några månader innan Viasat börjar sina sändningar. Men hade inte engelska Sky Sports producerat ett antal Premier League-matcher i HD-formatet hade inte Canal+ Sport HD haft så mycket att visa. Matcherna sänds med högsta upplösningen, 1080i, vilket kräver tv-apparater betydligt dyrare än de som radiohandeln prislockar med.

Krävs det ingen kunskap längre? Tydligen inte på TV4. Den så kallade krönikören i ”Sporten”, talar om ”svensk fotbolls värsta kris” när en spelare tackar nej till landslaget. Den som kan brukar börja med uttagningsbråket till OS 1912.

Jag njuter ännu av Viasat Sports FA-cupsändning i lördags. Cain Dotson, Bo Petersson och Petter Karlsson. Bättre kan studiosnack inte bli.

Canal+ Sport må göra bra produktioner men det uppvägs inte när det redaktionellt krackelerar. I går var en elitserietränare inbjuden och den underdåniga hyllning han fick hör hemma på en firmafest – inte i sport-tv.

Frank Östergren